onsdag 3 januari 2024

Skolstart från 9 istället för 8?

Svensk forskning visar nu att brist på sömn gör att ungdomar blir deprimerande.
Inte något jätteförvånande för de flesta vet hur de känner sig efter någon natt med dålig sömn. Man blir en levande död, en zombie. Vad gränsen är för varje individ kan vara olika och min sömnnivå är lägre än för många andra. Jag är oftast inte trött, men det händer.

Forskaren menar nu att om skolan hade börjat nio istället för åtta, så hade depressionen hos ungdomar försvunnit. Den hade iallafall minskat väsentligt och ungdomarna hade fått må bättre.
Jag skrattar för mig själv, för jag tror inte alls på detta.
Detta är för mig en första del i att flumma till skolan ännu mer och tanken på framtiden.. den är skrämmande.

Att passa tider och komma upp på morgonen är enligt mig a och o, såvida du i framtiden inte har ett arbete där du jobbar precis när du känner för det. Merparten av alla kommer dock få arbeten där man måste passa tiderna. Frågan man måste ställa sig är då VARFÖR ungdomarna sover för lite.
En ungdom svarar att det är svårt att komma i säng på kvällen.
Frågan återkommer, varför?
Jag tror inte att det har med skolan att göra.
Det har med fritidsaktiviteter, vänner, mobiler och tv-spel att göra.
Att påstå att det är skolans fel är katastrof.

Efter tjugo år i skolan kan jag med åren se hur statusen för just skolan ständigt sjunker.
Man har inte hunnit med läxorna, för det var sen träning.
Man hann inte ta igen sakerna man skulle gjort på semestern, för det var match på helgen.
Någon är så trött på grund av alla shower, seg för det nya FIFA släpptes eller varför inte för att man ständigt glömmer allting?
Det är alltid någon annans fel och det där med asvar försvinner sakta men säkert.

Om man istället för att flytta skoltiderna tog bort långtgående och sena träningar eller andra aktiviteter så hade det hjälpt. Om man hade tagit barnens mobiler på kvällarna eller stängt av teven så kommer man efter hand att få nya vanor.
De flesta vet hur det är att börja titta på reels, för plötsligt har det gått tre timmar och man märker inte det. Att skolan börjar åtta är inte problemet till varför ungdomar sover för lite.
Det är föräldrar som inte ser till att barnen går och lägger sig i rätt tid.

Om skolan då skulle börja nio istället för åtta, då slutar skolan också en timme senare.. hur blir det då med fritidsaktiviteterna?
De yngre barnen hade fått vara på morgonfritids längre för i verkligheten börjar få arbeten senare för att skolan skulle göra det.
Jag har redan varit med om barn som är på fritids till halv sju, där föräldrarna anser att de ska få en extra omgång energi för att de ska direkt till träningen.
Detta istället för att faktiskt bara umgås.

Forskaren menar också att en senare skolstart kan göra att eleverna får bättre betyg och att brottsligheten minskar.. sanslöst.
Sover ditt barn för lite, är du ansvarig som förälder.
Gör en omprioritering och se över vilka vanor du har för att kunna komma i säng tidigare.
Svårare än så kan det inte vara.