fredag 21 juni 2024

Vem äger ansvaret?

Botkyrka fick 65 miljoner för att arbeta mot gängrekryteringen. Inte en krona gick till det de skulle utan istället användas pengarna bland annat för en resa till New York och julbelysning.
Alla förstår att det är fel.
När de blir påkomna backar de till slut och lovar att betala tillbaka pengarna.

Problemet i detta är inte den enskilda händelsen utan att de styrande politikerna sitter där med höga löner och tar felaktiga beslut. Dessa blev påkomna.
Hur många är det som egentligen har fuskat?
Jag är säker på att Botkyrka inte är den enda kommunen.

Gängkriminaliteten är tyvärr utbredd i Sverige och återfinns i många områden. Områdena är främst fattiga områden där minst någon av föräldrarna är utlandsfödda. Kulturen gör att mannen bestämmer men när maken då inte finns på plats styr den äldsta sonen.
Jag har själv stött på detta i skolans värld och det blir ett problem när den tanken möter det svenska samhället.

Familjerna ser garanterat att något är på väg att hända men är oförmögna att stoppa det. Antalet barn som rekryteras in i kriminalitet ökar hela tiden och det är i grunden inte deras bakgrund som är problemet utan föräldrar som är frånvarande.
Oavsett bakgrund.
Föräldrar som skyddar barnen oavsett vad de har gjort.
Det finns inga konsekvenser alls.
Föräldrar som i god tro tänker att allting är ok.
De litar på barnen.
I ett samhälle där du som förälder verkligen har förutsättningar för att se vad dina barn gör, släpper dem fria. Sen är det alltid någon annans fel.
Kompisarna tvingade dem.
Någon annan sa..
Andra föräldrar är tröga.
Andras barn är apbarn medan de egna enligt dem själv tillhör eliten trots att alla ser att även de hamnar i trubbel konstant.

Varför ska barn springa ute i konstiga kretsar?
Var är sovtiderna?
Middagen med familjen?

Reglerna som ska följas för att ungdomar ska må bra?
De flesta kan sannolikt hamna snett, men de med föräldrar som inte har någon koll alls har troligtvis svårare för att ta sig ur det.

Som tonåring fick jag veta att jag skulle låsas in i källaren om jag blev påkommen med att syssla med droger. Skulle det inte hjälpa hade de flyttat med mig till Norrland för att bryta av. Jag tvekade aldrig på att de menade det och det fanns alltid i bakhuvudet.

Botkyrka har gjort fel och backat.
Hur många är det vi inte känner till?
Stärk föräldrarna i dessa områden och bryt allting omedelbart. Tillsammans med andra regler som sänkt straffålder och generellt längre tid bakom låsning bom så kanske vi kan få bukt med detta.
Huvudansvaret är dock alltid föräldrarnas.
Alltid.