lördag 13 februari 2016

Vikten av demokrati.

Håna, förminska och nedvärdera andra människors åsikter.
Det är något många, speciellt politiker, använder sig av.
Jag har aldrig förstått varför.
De egna barnen och eleverna i skolan lärs att respektera alla människors åsikter och att inte trampa på någon annan. Varför är det då sådan skillnad när man råkar hamna, ..., på en plats så man har en maktposition? Gör man vad som helst för en dålig rubrik i tidningen?

Jag anser inte att man ska nämna personer förutom vid positiva tillfällen. Att vara förtroendevald och umgås med andra förtroendevalda inom det egna partiet är inte alltid lätt och många gånger är det betydligt lättare att umgås med människor från andra delar av samma intressesfär.
Man kanske inte tänker likadant i alla frågor men man konkurrerar heller inte i valtider.
mvhklara.blogg.se

Nu tänker jag nämna namn. Namnen på två män som jag anser vara exempel på personer som kan hålla en god ton och göra skillnad i samhället trots att vi inte tillhör samma parti. Jan Björkman och Peter Jeppsson, en före detta riksdagsman och talman från Olofström samt en riksdagsman från Sölvesborg. Björkman är numera talman i landstinget Blekinge. De behandlar i min mening alla lika och försöker inte vinna några billiga poäng på saker som är självklara för alla i de politiska sammanhangen.

I måndags hade Sölvesborg kommunfullmäktige och en interpellation hade lämnats in för att besvaras från kommunalrådet. Då personen som hade ställt interpellationen inte var där, anledning är helt oviktig, är kutymen att interpellationen skjuts fram tills personen i fråga närvarar. Absolut inget konstigt med det för så är det bara. Oavsett vem personen är eller vilket parti denne tillhör.
Skillnaden blir i detta fall att personen som så snällt låter interpellationen vänta försöker göra en politisk poäng av det hela. Genom att spela på många människors okunskap om hur detta system fungerar försöker man att vinna väldigt billiga politiska poäng.

För ungefär ett år sedan lämnade jag in en interpellation i landstinget. Jag var tvungen att lämna mötet och kunde inte vara med när interpellationen skulle komma upp. Gången efter var den som skulle svara på den sjuk och den tredje gången låg jag på BB. Det tog alltså fyra möten att få upp interpellationen och inte ett ljud sades av talman Björkman. Det var så självklart för honom att den skulle skjutas upp och inga politiska poäng jagades.

Det är lätt att säga att man inte håller med ett visst parti men många gånger är det personer som gör att man ser skillnad. Jag ser mycket välvilja i Björkman och Jeppsson. Aldrig några sura miner och trots att vi inte är överens i diskussionerna görs det absolut ingen skillnad.
Björkman gör ingen skillnad på vilket parti det är som har ställt interpellationen eller frågan, han behandlar alla lika och det beundrar jag med honom trots att vi inte tillhör samma parti.
Jag tror inte att någon av dem någonsin kommer sänka sig till den låga nivå vissa av partikollegorna har och jag tycker det är väldigt trist att det finns de som hellre vinner poäng på att klanka ner på andra framför att föra fram sin egen åsikt.

Jag beundrar alla människor som står för sina åsikter, respekterar andras och kan skilja på sitt eget agg från människorna som står för motsatsen. Olikheter behövs för att föra samhället framåt oavsett om man anser dem vara rätt eller inte.