torsdag 25 februari 2021

DU kan ändra på detta!

Med en massa allergier i familjen så blir det inga pälsdjur även om drömmen finns hos barnen.
En hundvalp eller kattunge är dock något de absolut flesta smälter för.
Jag förstår det, för de är verkligen söta.
Att köpa en hund eller katt, främst hund, utan att först ha fått besöka den på den kennel eller i det hem där den ska vara uppvuxen är det dock bara du som kan göra något åt.
Det kan nämligen pumpas ut hur mycket lagar och regler som helst, men när människor chansar och köper en hund på Blocket trots alla varningstecken så måste de vara medvetna om att de gör så att fler djur avlivas efterhand som Tullen hittar dem.
Att se bilderna på de söta valparna kan knäcka den värsta.
Nästan allihop avlivas direkt vid gränsen och flera reportage tidigare har visat att det som regel är något bekymmer med hundarna och i värsta fall avlider de inom någon vecka.
Den som säljer vill många gånger träffas ute någonstans, visar upp en frisk valp som inte har några bekymmer och vill sedan i många fall ha kontant betalning.
Varenda en som gör detta sätter fler djur i fara för ju större efterfrågan blir, desto fler hundar kommer att smugglas.

På flera sätt kan man även peka finger åt dem som faktiskt har hundar till salu för många gånger är de kanske omedvetna om att de är en del i att sätta priset på den smuggling som finns.
Många gånger tror jag nämligen att man väljer att köpa en hund utan diverse papper just för att den i många fall är så mycket dyrare än den med papper.
Jag förstår självklart att det finns väldigt mycket kostnader kring att ha valpar med alla registreringar och vaccinationer, samt väldigt mycket kostnader runtom, men samtidigt är detta något många väljer men inte lever på. 
Att betala runt 20 000 kronor för en svenskfödd mindre hund, som är lättare att smuggla än en stor, gör såklart marknaden för införsel lättare. Att betala halva den kostnaden känns som ett fynd och när man efter en träff inte ser några fel på hunden så är man godtrogen och tror att det är bra.

Snålheten lönar sig väldigt få gånger men sätter varje gång igång en process i ett annat land där hundarna ses som avelsdjur och inte husdjur. De har inget bra liv och "tillverkas" i fabriker vilket i längden inte är ok på några plan. Djuren mår inte bra.

Ur ett politiskt perspektiv är det svårt att göra någonting åt detta när du som individ chansar och tror på det du vill tro på. Många gånger vore det bättre om du helt enkelt trodde värsta före det bästa.
Det är hjärtskärande att se alla dessa valpar som bara avlivas.

Ska du skaffa hund?
Se till att du får komma till kenneln eller hemmet för att se hur det står till för annars bör du vänta och spara lite pengar till. En seriös kennel kommer garanterat säga att de kanske inte har någon valp just nu, men att det kommer fler och att just du då kommer bli informerad om det.