torsdag 29 november 2018

Absolut helt ok.

Tre terminer istället för två.
För många inom skolvärlden låter det säkert hemskt, vilket även var min första tanke också.
När jag läser igenom hur det ser ut kan jag dock se en hel del fördelar med det.
svt.se

Ett gymnasium i Göteborg går nu in och ändrar sitt system från det vanliga tvåterminssystemet, till ett treterminssystem. Termin ett ska börja den 13 augusti och vara till den 25 oktober.
Då får eleverna två veckors lov.
De börjar sedan den 11 november igen och går till den 7 februari men de har jullov vecka 51 och 1. När termin två slutar i februari har de två veckors ledigt innan termin tre börjar den 24 februari. Den vara sedan tills den 10 juni med undantag för påskveckan där de också är lediga.

Detta system återfinns på flera platser utomlands och i andra länder.
Som jag ser det verkar eleverna nästan vara lediga mer än tidigare med detta även om det inte är så. Ledigheterna delas upp mer istället.

Istället för en veckas höst och sportlov blir de två veckor vardera.
Lokala bekymmer hade kommit in om detta hände i Sölvesborg då vi anpassar skolavslutningarna till Sweden Rock men det hade klart gått att lösa.
Ett treterminssystem hade på ett betydligt lättare sätt delat upp tiden och kanske gjort fler elever mindre skoltrötta. Ledigheten hade blivit mer utspridd.

Jag tycker att det ska bli oerhört intressant att följa detta och gläds åt att det finns friskolor som vågar sticka ut och vara annorlunda. De baserar sin ändring på forskning som i sin tur pekar på att eleverna kommer lära sig betydligt bättre genom detta system.
Det hade inte varit helt nytt i Sverige då både universitet och högskolor finns som läser på detta sätt.

Detta skulle även kunna minska bekymret med elever som är lediga mycket då de kanske parerar in ledigheten med något av loven istället.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/gymnasie-i-goteborg-blir-forst-med-tre-terminer