tisdag 3 november 2020

Är det rätt?

Åsikterna delar förmodligen världen men jag tittar runt mig med tillförsikt. 
Vi gjorde rätt.
Sverige styrde kosan som den skulle styras för även om vi nu inte har facit i hand, så kan omvärldens resultat tolkas oerhört tydligt:
Nedstängningar av samhället fungerade inte.
Det faktum att länder inte räknar på samma sätt är ett stort bekymmer.
En bekant berättade för mig att en äldre släkting avlidit vid över nittio års ålder.
De hade fått beskedet att personen ifråga dog av corona och släktingen var själv väldigt kritisk till detta. En äldre person med de bekymmer som finns med detta och som sannolikt ändå skulle dö inom en väldigt snar framtid, blir en till i statistiken.
Ser det verkligen ut så i alla länder?

Jag skrev för ett tag sedan om just detta.
Enligt mig är det som så att om jag är fullt frisk och mår toppen idag, smittas i morgon och dör innan denna veckan är slut - DÅ kan man påstå att det är corona.
Om jag redan är nedsatt på grund av någon sjukdom och har en uträknad tid, får corona och avlider - då är det inte corona enligt mig.
Om jag blir skjuten och det på akuten visar sig att jag är positiv för corona, varpå jag sedan avlider. Då är det inte corona enligt mig, men statistiken ser det på det sättet.
Vilka länder räknar då hur?

Jag tror Sverige är extrema paragrafryttare precis som med allt annat.
Vi driver på och media vill att det ska se ut som det gör.
Jag är inte ett endaste dugg rädd och min uppfattning är att ytterst få människor är det.
Alla som har läst någon form av historia vet att du inte kan gömma dig för en smitta för om det så tar hundra år för den, så kommer den att ta sig in överallt.
Pesten kom till Europa med ett tidsspann på ungefär hundra år.
Få klarade sig undan.
Det var då.
Det är inte ebola som sprider sig utan en sjukdom som visserligen är jobbig för dem som får den, men som i ytterst få fall är dödlig. Den första vågen av ebola i Afrika hade en dödlighet på 90%. Den andra på 70%. Hur många av er brydde er?
Det är ju bara att trycka bort just den kanalen som visade de obehagliga nyheterna.
Se dig i spegeln och säg att alla liv är lika mycket värda.

I Frankrike, Paris, skapades sjuttio mil långa köer av alla dem som nu flyt till landet när staden stänger ner. Igen. För de har redan gjort det en gång. Hjälpte det när man måste göra om det?

Den enda anledningen att detta schasas upp är för att det drabbade västvärlden.
Vi är ju lite mer värda?
För mig är detta en katastrof och jag är helt övertygad om att konsekvenserna av alla skyddsåtgärder är värre än själva coronan. Måtte människor sansa sig lite och tänka förnuftigt.
Det är inte hela världen!

Bild från SVT.