tisdag 17 november 2020

Bränn vidare!

Koranen må vara några personers heliga bok, med precis som bibeln eller vedaskrifterna så är det fritt fram att bränna den om man vill. Det må kanske vara olämpligt men du ska inte åtalas för hets av folkgrupp. En religiös grupp kan nämligen inte vara en folkgrupp.
För mig var åtalet trams från början.
Av samma enkla anledning. 
Enligt Wiki kan hets mot folkgrupp användas när man hetsar eller hotar mot någons etniska härkomst, religiösa övertygelse, sexuella läggning eller könsidentitet.
Först och främst tänker jag att man får byta namn om de sistnämnda ska innefattas men utöver det så kan det omöjligt vara så att en bokbränning leder till hets mot folkgrupp.
Att människor blir upprörda över en bok är deras bekymmer, inte någon annans.
För vänd på det.
Om någon ställer sig på torget och bränner en bibel..
Är det ok?
Jag hade inte brytt mig.
Jag tror inte heller att flera hundra personer hade gått man ur huse för att demonstrera genom att gå på polisen som är där för att sköta ordningen.
Varför skulle något behandlas annorlunda för att det är koranen det rör sig om?

Vissa religioners brist på yttrandefrihet och upplysning är som ett Europa under Renässansen, fast de har inte riktigt kommit dit än. Ingen ifrågasätter och precis som jag har skrivit tidigare, så är problemet alla dem som är tysta. När läraren i Frankrike fick halsen avskuren protesterade arabländerna mot att Macron benämnt det som ett islamistdåd, inte det faktum att en lärare blivit av med huvudet för att han lärde ut om yttrandefriheten. DET är enligt mig obehagligt. 

Principiellt är jag emot att man bränner någon form av böcker, men som det ser ut i världen just nu så borde det brännas religiösa böcker varenda dag av den enkla anledning att vi måste stå upp för den fina demokrati vi har. Vår yttrandefrihet som alltid måste sättas först, för i Sverige är inte satir fel.
En åsikt må vara dum men du får ha den.

Pynta varenda sida i tidningarna av karikatyrer, bränn böcker och spring ut naken.
Det är din fulla rätt och en del i att människor faktiskt vill vara i Sverige.
Vi tror på individen.

Bild från svt.se