måndag 9 november 2020

Donationsveckan är över, men..

Just DU kan göra skillnad!
Jag var nio år när jag skrev ihop ett eget donationskort och sedan dess har min ståndpunkt inte ändrats. Ta precis vad ni vill eller behöver, om det är så att det händer mig någonting.
Skulle jag kunna rädda livet på någon så hade jag gjort det.

Det finns religiösa uppfattningar som tror att kroppen måste vara hel, men för mig blir det bara tramsigt. En kropp är för mig ingenting mer än vävnad som förr eller senare inte orkar längre.
Donationer kan verkligen förändra livet för så många.

Jag inser att det förmodligen är svårt för den som precis mist en anhörig att ta ett beslut, varpå jag verkligen vill hänvisa alla till https://www.socialstyrelsen.se/ansok-och-anmal/donationsregistret/ för att skriva in sig som donator. Om ni inte redan är med i Tobiasregistret så tycker jag att ni även ska in här https://www.tobiasregistret.se/bli-givare/ och bli det.
Jag gick med för över tio år sedan men har aldrig blivit kallad men kanske kan en del av mig rädda någon annan en dag. 

Redan från tidig ålder i skolan så lär man barnen om att allting kommer åter.
Fröet blir ett träd, som blir fler träd men till slut dör och ruttnar, blir mat till kryp och sedan kan något annat växa där. Människokroppen är inget undantag och den lilla stund vi har, om vi mister den, så kan du rädda några andra.

Jag har i flera år försökt vända donationsregistret och anser fortfarande att man borde göra det.
Alltså, att alla från födseln automatiskt är med i det svenska donationsregistret samt Tobiasregistret. Det hade förmodligen räddat livet på åtskilliga människor.
Problemet är nämligen inte att ingen vill donera, för de flesta vill enligt undersökningar ställa upp om de kan, utan bekymret är att man inte orkar gå in och fylla i uppgifterna.
Därmed går organen i graven om det sker en olycka.
Och gissa varför.. jo, för att människor kan känna sig kränkta.

Vi är över tio miljoner människor i Sverige.
165 000 av dem är registrerade.
Alldeles för lite enligt mig, men jag vet att de är petiga med åldern.
Hade lika mycket tid lagts på donationsveckan som USA-valet så hade förmodligen halva den svenska befolkningen varit med, men varför skulle de engagera sig så för någon annan..

Gör en insats!
Gå in på länkarna ovan och anmäl dig!

Bild från Tobiasregistret.