fredag 13 november 2020

När lagen helt enkelt är fel.

Att bo i Stockholm eller på landet är en stor skillnad.
Att bo nära vattnet, det är dock hemskt var i Sverige man än befinner sig och anledningen är att lagen är fel. Det är åtminstone min uppfattning. 
Stockholms skärgård är inte samma sak som Stenträsk i Norrland, men lagen ser det som det.

Kvinnan i artikeln har byggt en kåta jämte Stenträsk i Norrland och jag har lagt till en bild på kartan så att alla verkligen ska se vart det ligger.
Mitt ute i ingenstans.
Min gissning är att det inte är något högtryck på att köpa mark eller bygga bostäder på en plats i detta område. Att en kåta står där, som dessutom passar in i miljön, bör inte vara ett bekymmer för någon.

Länsstyrelsen bestämmer dock och hennes förra kåta eldade de upp.
Den nye har de lagt vite a 30 000 kronor på.
Allt för att hon inte följer den lag som finns.
Lagen säger nämligen samma oavsett var i Sverige du bor.
Oavsett vilket vatten du bor vid, om det är ett hav, en insjö, skärgården eller en bondes egengrävda bevattningsbassäng. Du får inte bygga för nära vattnet.

Som jag ser det kan detta bara hända i Sverige för inga andra länder lär vara så stela med regler som ingen sedan förstår. En liknande regel är den med sommar/vinterdäck. 
I norra Sverige har det snöat lätt ett tag.
Här i södra delen får vi inte ens snö på vintern, men vi måste allihop sätta på vinterdäcken samma dag. 

Sverige måste tänka om och tänka rätt.
Lagen kan inte utgå från Stockholms skärgård utan måste bestämmas och styras utifrån vilka förhållanden som råder. Enda sättet för Stenträsk att få nya kommuninvånare är kanske att låta människor bygga sina kåtor jämte sjön. Lyft blicken och se att det inte alltid bor så mycket människor överallt i vårt avlånga land.