onsdag 25 november 2020

Välkomna till underbara Listerlandet!

Hej världen, jag är en nörd.
I hela mitt liv har mina intressen varit väldigt annorlunda jämfört med många jämngamlas och jag har haft förmånen att få sitta med i Blekinge Museum under cirka tre mandatperioder.
Jag önskade dessutom den platsen då det för mig är oerhört viktigt att se bakåt, för att kunna blicka framåt.
Det är också därför ett av mina ämnen i skolan är just SO - samhällskunskap.
Geografi, samhällskunskap, historia och religion.
I stort sett allt i mitt liv går efter detta.
Vart jag än kör så stannar jag på alla sevärdheter.
I öronen är det ständigt någon historisk pod för jag orkar inte sitta stilla och se det på tv.
Barnen tvingas med för att titta på kyrkor, gravlämningar och utflykter görs till platser av stort kulturellt värde. Jag har nämligen detta som mitt stora intresse.
Jag älskar historia!

Jag älskar därutöver min hembygd.
För mig är nämligen den lokala historien oerhört viktigt för att man ska få ett avstamp till resten av sitt liv och just därför har jag läst alla böcker som finns kring Listerlandet och hur det varit. Jag rekommenderar verkligen alla som bor här att åtminstone titta i exempelvis Istabygravfält (http://mail.blekingemuseum.se/01_07z5_istaby.asp ) vilken är oerhört intressant och tydligt visar hur det har sett ut här under årtusenden.

En av mitt livs bästa dagar är när jag tillsammans med goda vänner spenderade en helg på Hanö och då detta inföll på arkeologins dag med inbjuden expert från Kalmar. Jag är lyrisk än idag när jag ska berätta om det!

Att det skulle hittas saker i Ljungaviken var inte förvånande med tanke på hur det har sett ut vid tidigare utgrävningar och jag minns när den första etappen till Ljungaviken skulle grävas ut. Jag satt med både i kommunen och i Blekinge Museum och där kan man peka på dubbla sidor. 
Blekinge Museum jublade över alla fynd och för varje fynd sänkte kommunen sitt huvud.
Det är nämligen inte så billigt med dessa utgrävningar.
Det gick från feststämning till gravöl beroende på vilken plats jag befann mig, men jag har alltid gillat detta! Jag vet att det är ett oerhört kompetent gäng som leder detta och de har mitt högsta förtroende till allt de kommer fram till.

Till er som aldrig varit i föremålsmagasinet i Rosenholm, Karlskrona, så hoppas jag verkligen att ni får möjligheten att ta er dit! Det är en tillbakablick och ett fantastiskt ställe där saker som aldrig bör bli glömda finns. Jag lovar att ni kommer lära er något nytt om vårt fina län!
Mina nördintressen fortsätter och jag hoppas att de yngre generationerna kan börja plocka upp vad äldre människor berättar om sin hembygd för plötsligt finns det ingen kvar som kan säga.
En 8400 år gammal hund har hittats men jag är säker på att det finns betydligt mer och bara reglerna ändras så att den som hittar saker slipper stå för utgrävningarna, så är jag säker på att det kommer dyka upp desto fler saker.

Mitt hjärta finns främst på Stibyberget.
Denna skatt som faktiskt har varit träningsplats för Ingemar Stenmark, men som också är anledningen till hamnen Nyhavn i Köpenhamn, runstenar och diverse historier från flydda tider. 
Gör gärna ett besök!