onsdag 11 november 2020

Den rätta sanningen.

Död av corona!
Sven Wollter lämnade jordelivet med corona.
Covid-19 gjorde att han inte längre lever och denna hemska sjukdom plockade bort en av Sveriges mest omtyckta skådespelare. Jag kommer mest minnas hans röst.

Nu till sanningen.
Varför dog Sven Wollter?
SVT, den opartiska median vi har i Sverige, skriver att han "avled en kort tid efter att ha insjuknat i covid-19". Jo, det är visserligen sant.
Det faktum att han hade både KOL och emfysem, det missade de att nämna trots att familjen har berättat det. Hans ålder läggs det inte heller någon vikt vid men 86 år är faktiskt ett par år över normal levnadstid i vårt land.

Jag förstår att människor sörjer och att det är sorgligt att Wollter nu inte längre är med oss, men någonstans måste man se perspektivet.
Om han nu inte hade fått corona, hur många fler veckor hade han levt?
KOL i sig är en sjukt tragisk dödsdom som sakta dödar. 

Som jag ser det så finns det lögn, förbannad lögn och statistik.
Min övertygelse är att vi i Sverige är exakt de paragrafryttare som vi är kända för i resten av världen. Med det menar jag att vi statistiskt räknar fler döda i corona än vad andra länder gör för det är just det där.. OM jag blir knivstucken och förblöder. När jag väl kommer in till sjukhuset och min döda kropp testar positivt för corona, vad dödade mig då?
Enligt mig är det inte corona men statistiskt blir jag garanterat en siffra i den stapeln.

Om man är 86 år, har en allvarlig lungsjukdom och dör så tänker jag att det är en kombination av ålder och nedsatt immunförsvar där döden även kunde orsakats av en säsongsinfluensa.
Corona fanns med i bilden vid tillfället för döden, men utan åldern och definitivt KOLen så hade Wollter levt vidare. Dödade då corona, åldern eller KOL?
Ja, det finns de som dör fast att de är unga och det finns de som blir riktigt sjuka, men de är få.
Ja, det är fler som har corona nu än tidigare men ingenstans tar den media som finns upp att det faktiskt helt enkelt kan vara så att fler testar sig. Det syns dock väldigt tydligt för den som vill se (https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa) för statistiken här kan inte bli tydligare. 
Är du över åttio år och har någon form av nedsättning?
Håll dig hemma eller försök undvika människor som kan vara smittade av någonting.

Jag önskar att den statistik som finns även inkluderade vilka som tidigare haft någon åkomma eller som har visat sig ha underliggande sjukdomar. Min uppfattning är nämligen att den som är normalfungerande och inte tillhör det övre spannet i åldersstegen utan bekymmer kan leva som vanligt.

Mina tankar går till Stina med familj.

Bild från Stina Wollters instagram.