söndag 3 januari 2021

Raketernas vara eller inte vara.

Nyårsafton hörde jag nyheterna där de sa att en polis skadats av en raket i Karlskrona. Min första tanke var att det var i området Kungsmarken och det avslutades inslaget med. 
Det var i Kungsmarken det hade skett.
Är jag då rasist?
Kungsmarken är det område i Karlskrona där det bor mycket människor från andra länder och jag har själv varit där och knackat dörr för några år sedan. 
Varför tänker jag då att det är där det har hänt?

Min uppfattning är att det är en kulturell sak.
I alla år jag har varit lärare så är det ytterst få av eleverna, om ens någon, som skulle tänka sig tanken att ringa in polisen för att skjuta raketer mot dem. För varför gör man det?
I grunden måste det vara ett inbyggt förakt mot just personal i denna klädseln för tron är att de är lika korrupta som i hemländerna.
Utöver det är finns det helt andra traditioner kring detta med fyrverkerier.

Om jag jämför med Spanien, där jag har spenderat väldigt mycket tid, så hade de skrattat rakt ut för diskussionerna som finns i vårt land. Anpassa något efter enstaka djur?
Spaniens festivitas kan inte jämföras med något i Sverige utan när det smäller, då smäller det rejält. Jag kan inte påminna mig om någon individ har stått och hållit i smällare men vid varje festival - och de är många - så avslutas det antingen med gigantiska fyrverkerier eller så tänder man helt enkelt fyr på allting. Ska det firas så ska det firas rejält.

I Sverige tänker vi precis tvärtom.
OM något kan störa någon, då ska det anpassas åt alla andra.
Så du har ett djur som blir rädd för smällare?
Då är det lika bra att alla andra anpassar sig och inte smäller.
Du stör dig på att det finns människor som har råd med strandtomt?
Nej, men då gör vi så att så få som möjligt ska bo så.
Någon leksak på lekplatsen är för hög för de små barnen?
Lika bra att göra allt anpassat för bebisar så att ingen skadar sig..

Problemet blir vidare, att när människor som de i Kungsmarken, inte klarar av att bete sig så är Sveriges svar att ALLA ska straffas. När invandringen kom igång ordentligt så upptäckte man att många började plocka ut bidrag retroaktivt varpå vips! Alla barnfamiljer straffas genom ett kortare intervall för att ta ut dagarna. Varför är man så rädd för att ställa hårt mot hårt?
Bidrag?
Självklart! - Den dag du har arbetat in det du vill ha i bidrag. Fram tills dess kan du åka härifrån.
Raketer?
Självklart! - Om du sköter det.
Om då vissa områden eller grupper uppenbart inte klarar av det så får det i min värld lösas med metoder som de förstår och i min värld gäller det inom allt. Kolla vilket land de eller föräldrarna kommer ifrån och sedan kan straffsatsen för dem läggas efter de lagar de är vana att följa.
Istället så daltas det.. puttinutt.
De förstod nog inte reglerna.
De har haft det svårt.

Debatten kring raketernas vara eller inte vara kretsar kring djurägare men mitt fokus måste bli mot blåljuspersonalen. Varför ska de komma i skymundan när de i värsta fall får sätta livet till för att människor inte respekterar det arbete de utför!?
Sverige ska inte straffa alla, utan de som inte kan bete sig.
Om det skjuts raketer två timmar om året (jag vet att det smäller någon här och där då och då både innan och efter men djur klarar av fågelsmällare, jaktvapen, mistluren, tutor och annat) så låt gå.
Riktas de mot någon annan så bör det dock straffas väldigt tufft.