onsdag 13 januari 2021

Tysketöserna.

Människan är inte alltid så snäll och några dagars sängbundenhet har gjort att jag har sett program jag inte hade sett i vanliga fall och just denna serie rekommenderar jag till alla.
Det är nämligen helt skrämmande att se hur människor kan bete sig mot andra, för att de på något sätt tror att de ska vinna på det själv. 

Tysketös var ett uttryck som främst började användas i Danmark under fyrtiotalet.
Tysketös var det ord man sa när en dansk flicka träffade en tysk soldat.

Andra världskriget var lika hemskt som alla andra krig och jag brukar försöka pumpa in det faktum att ingen väljer detta. Du hade inget val om att bli soldat och i många länder ser det fortfarande likadant ut. Soldater blir även de, i de absolut flesta fall, tvingade till att gå ut i krig.
Det är någon söner och bröder.
Soldaterna som kom till Danmark var nästan allihop pojkar mellan sexton och nitton år.
De kommer alltså till ett land och många hamnade på landsbygden.
I efterhand har Danmark helt och hållet tagit avstånd från att de på något sätt hjälpte den tyska ockupationsmakten men faktum var att de gjorde det och inte ändrade sig förrän efter krigets slut.
De som då fick betala priset var de som hade minst att säga till om.

Pojkar i de övre tonåren kom till Danmark och träffade flickorna där.
Att kärlek uppstår är inget någon väljer och det var inte bara ett par som träffades utan man räknar med att ungefär 50 000 danska tonårstjejer träffade en tysk soldat och blev ett par.
I många fall resulterade det dessutom i barn.

Det som hände med alla dessa flickor var att de blev oerhört utsatta och fick dölja mycket.
Tänk att folkmobbar fick tag i dem, drog av dem kläderna och utsatte dem för diverse spott och spe, för att sedan raka av dem håret. Dessa flickor fick skyllen för att de skulle bli nazister och att deras barn skulle bli nazister de också och vad gjorde den danska staten?
Ingenting.
Det var rätt skönt att något annat tog uppmärksamhet från det faktum att de var oerhört flata i just detta.

Det är fyra avsnitt på sammanlagt två timmar och jag hoppas så många som helst ser detta. Det kunde nämligen ha hänt när som igen för människor är än idag lika snabba på att döma ut när det händer något. Av någon anledning är det lättare att slå sig för bröstet och låtsas att man är någon annan än att stå upp för den som är utsatt.
Jag är aldrig tyst och hade inte varit det då heller.
Jag skulle aldrig döma en människa utifrån vem de är tillsammans med eller hur de är. Jag dömer människor efter hur de handlar och hur de ser ut inuti.

Jag lider med alla de yngre kvinnor och barn som blivit så utsatta och hoppas att det aldrig ska hända igen. Barn kan aldrig någonsin hjälpa vilka deras föräldrar är och kärleken ska vara blind.
Allt annat är nämligen fel enligt mig.
Se serien och bli förskräckt över hur människan fungerar som ett rovdjur.

Bild från svt.se