lördag 2 januari 2021

Vaccinera sig eller inte?

Coronavaccinet börjar nu skickas ut och många har redan fått den första sprutan.
Runt mig ser jag diskussioner som många gånger ger flashbacks, för jag minns precis hur det lät när svininfluensans dagar var räknade. Ta vaccinet!
De som inte ville blev jagade och jag känner samma tongångar nu.
För mig får människor göra precis som de vill, för i min värld så vaccinerar sig den som är rädd för att bli sjuk, men för många blir det som med vegetarianer.
(Förlåt alla som jag nu trampar på).
Dessa menar nämligen många gånger att de lever rätt men att alla andra lever fel, varpå deras mål i livet är att ge andra människor dåligt samvete eller övertyga dem om att de själv gör rätt. Veganer är ännu mer inriktade på detta. Jag har levt som båda men har inga bekymmer med något av det. 
Jag skulle dock aldrig varken övertyga eller påtvinga någon annan detta och jag tycker det är vanskligt med föräldrar som lägger det på sina barn. Det var då jag slutade för i min värld ska barn äta allting så att de själv kan skaffa sig en uppfattning som vuxna.
En tanke kunde varit att alla som inte vaccinerar sig för corona får en grön trekant att klistra på sina kläder och därefter kunde särskilda affärer skapats för dessa orena människor.
Därefter kunde vi satt nummer på dem för att ha riktig kontroll.. de ska minsann inte tro att de ska åka någonstans! För när, och OM, de tror att de ska resa någonstans så måste de göra sig av med den där gröna trekanten först... 
Nej. De flesta känner nog att det ger oerhört dåliga vibbar..

Så du ska vaccinera dig?
Gör det!
Så du tänker inte?
Nej, helt ok.
Vaccin skyddar bara den som tar det och detta vaccin vet vi faktiskt ingenting om.
Jag är inte rädd och har inte varit alls under denna så kallade pandemi.
När jag läser statistiken blir jag rädd för människor som så uppenbart väljer bort fakta.

SIR, Svenska intensivvårdsregistret, för statistik för antalet som intensivvårdas varje år och snittet är 45 000 personer rätt jämnt över lag. Detta fördelat på 125 000 dygn. Åldersmässigt är det främst små barn och äldre människor. Sedan den förste mars har 4055 människor vårdas för corona. Det innebär cirka 406 personer i månaden. Standard är 3750 personer i månaden över lag så visst, trycket har ökat något men det är i Sverige generellt och patienter kan då flyttas mellan de sjukhus som har utökade platser. Mest intressant är att SIRs ordförande efterlyste fler platser på intensivvården, IVA, ett drygt halvår innan corona bröt ut. 
Tittar jag på antalet döda med corona i Sverige; 8727 personer - som dessutom fick en kyrkklocksringning (Mycket märkligt inslag där man särskiljer dödsorsak) - så är 6067 av dem över åttio år. Inget ont om åttioåringar men någonstans så kanske det är de som ska gå först. 

Sannolikheten att jag skulle få corona, bli mer sjuk än en ordentlig influensa/migränanfall/större förkylning med huvudvärk, feber, frossa och ont i kroppen.. den är minimal. 
Har jag klarat mig genom påssjuka (trots vaccin), njursten, tbe och åtskilliga provrörsförsök så ska jag nog klara mig igenom det med. Det finns faktiskt människor som blir riktigt sjuka varje dag och inte har någon större chans att överleva.. skulle jag då klaga för huvudvärk eller frossa?
Det kan vara värre.
Min kropp och mitt immunförsvar är byggt för att skydda mig.

Jag lämnar vaccineringen till var och en.
Det bör stå för varje individ själv hur man väljer att göra och jag vill inte se några restriktioner mot dem som väljer att inte ta det. Jag tror nämligen på just dig.
Gör precis som du vill och känner.

Bild från svt.se