lördag 16 januari 2021

För vilka var det som fuskade?

Miljöombyten kan ibland öppna ögonen på mer än ett sett. 
Jag fick två öppningar den förra veckan.
En kring hur vården ser ut och en kring hur olika uppdateringar det finns.
Den sistnämnde stör mig något oerhört.

Jag har för att skydda mig själv, valt att enbart länka till Svt när jag gör blogginlägg.
Det kan hända att det kommer till informationssidor och även ibland andra medier, men främst är det Svt då det ska vara Sveriges opartiska medie som alltid för fram alla nyheter.
På sjukhuset rullade tv4 som jag aldrig tittar på och döm av min förvåning när saker som nämns där, faktiskt inte alls tas upp på Svt.
Varför?
Det blir den stora frågan.
Tv4 rapporterade kring fusk i studiecirklar och berättade att det främst hände i studiecirklar kring integrationsprojekt för när de ringde upp dem och frågade hur det hade gått, så kunde de som höll i det inte svara på frågorna utan att använda tolk.
Detta är för mig en förstanyhet men Svt väljer att vara tysta.
Varför!?

Det är alltså inte en timme det har fuskats utan närmre 400 000 timmar som har skrivits upp som studiecirklar. Timmar som har gett dem betalt, men som sedan inte har gett någonting tillbaka.
Sverige är i detta ett land som verkligen sticker ut och det är många år sedan jag första gången hörde historier om människor sökte asyl i Sverige för att det var här man kunde leva på bidrag.
Jag träffade en dam som var från ett av länderna man flydde från på nittiotalet och hon berättade att i hennes hemland fick man som först pension om man hade arbetat i femton år.
Innan dess fick man inte en krona.
Ju mer jag funderat på det, desto bättre låter det.
Varför ska någon ha pension här när de inte har varit en del i systemet?
Varför ska det ges pengar till studiecirklar som aldrig ger något tillbaka till samhället?

Vi öppnade landet för så många människor men många av dem väljer bara att utnyttja systemet och någonstans gäller det att sålla agnarna från vetet.
Självklart ska de som skaffar utbildning och jobb få stanna, men klarar man inte av det mest basala så borde de lämna landet.
Ett system som ovan, där du plötsligt blir släktens bekymmer om du inte har arbetat, det hade effektivt rensat bort dessa människorna. Det innebär också att de påhittade studiecirklarna, fusket med assistans, tolkat etc.. det hade försvunnit av sig själv.
Studiefrämjandet klarar ju uppenbarligen inte sin uppgift.

Hädanefter läser jag alla nyheter.