tisdag 15 februari 2022

Rasism?

Thomas har blivit stoppad när han ska över Öresundsbron.
Inte en gång utan 150 gånger på 18 månader.
Det är i snitt 100 gånger på ett år.
Med tanke på att man normalt arbetar 47-48 veckor om året, alltså 235-240 dagar om året, så betyder det att han stannas nästan varannan dag. 
Jag förstår att han reagerar.

Jag reagerar med.
Dels på det faktum att han stoppas så ofta och dels på varför.
Jag tror att vissa utseenden triggar vissa system, men kopplar inte det till hudfärg.
Jag minns en av mina föräldrars vänner, ursvensk men med en stor mustasch och pipskägg, som enligt alla historier alltid stannades av tullen. Något med hans utseende skapade en trigger som gjorde att han stoppades. Andra blev aldrig stoppade.
Det är väldigt sällsynt att jag stoppas och någon gång har jag frågat om de inte vill se mitt pass men de svarar att det inte behövs så som jag ser ut.
Jag hade förmodligen kunnat haft hela bilen full med knark utan att någon skulle ifrågasatt någonting.

Det jag reagerar mot egentligen är att polisen inte har ett system som kollar.
Jag förstår att de måste kolla men om nu samma bil kör förbi varje dag och kollas varannan dag.. bör man inte ha koll då?
Inser att det kör mellan 30 000 och 100 000 bilar över bron varje dag och att polisen omöjligt kan ha koll på alla, men någon form av datorsystem bör kunna göras som kan plinga vilka som ska kollas. Om det är systemet plus den mänskliga faktorn, som är den som faktiskt kan upptäcka exempelvis en rattfylla, så bör det bli mer fungerande. 

Att Thomas blivit stoppad känns dumt, men det hade varit spännande att få se en statistik på övriga tusentals resenärer och hur ofta dessa stoppas. Vad är det normala antalet gånger att stoppas på i ett år?

Jag tror inte att varken polisen eller tullen jagar någon för enbart ett utseende utan jag tror att det blir en helhetsbild som gör att beslutet tas från gång till gång.
Att någon då känner sig utpekad är olyckligt.