onsdag 18 februari 2015

Ett hat utan slut.

En skottlossning med mördade människor till.
I Köpenhamn. Det är två timmar hemifrån och en stad vi besöker med jämna mellanrum.
Rösterna höjs över vilka fruktansvärda människor som begår dessa brott och enligt de flesta verkar lösningen helt enkelt vara att samtala. Prata med de som hamnat i utkanten. Förklara att deras religion inte vill mörda andra människor och berätta för dem att det finns andra vägar att gå än den extremistiska.

Jag tycker oerhört synd om de föräldrar vars barn gör sådana här brott eller reser till Syrien och anser att när föräldrarna faktiskt ber om hjälp, ska de få det. Min grundinställning är dock ändå att dessa människor ska ansvara för sina egna beslut och sina egna handlingar.

sr.se
Jag har under många år tagit upp problemet med det judehat som blivit allt mer intensivt de sista åren. I helgen sköts det vid en synagoga, i Danmark, som har pekats ut som det land med bäst förebyggande arbete och med bäst avhopparverksamhet. Det land Sverige bör vända sina blickar mot och det land som borde lära oss hur vi ska göra här. Det verkar verkligen effektivt.
Lars Vilks befann sig på ett av ställena som blev angripet och jag tycker det är fruktansvärt att en människa ska leva i konstant skräck, med livvakter, för att det finns människor som inte har förstått att alla inte är lika inskränkta som i vissa andra delar av världen.
Min övertygelse är, tyvärr, att förr eller senare kommer de som inte tycker om Vilks att lyckas. Han står för sin åsikt, i stort sett ensam, trots det ständiga hot han har mot sig.
Varför sluter inte alla som är mot detta hat upp bakom honom?

Människor som hatar finns överallt, i alla åldrar och i alla delar av världen.
Skillnaden mellan att hata och begå terrorbrott är dock stor.
Jag hatar ingen för det finns ingen som förtjänar den uppmärksamheten från mig och jag skulle verkligen inte ta mig den tid det måste ta, att förbereda så mycket hat mot någon eller några som ett sådant här brott måste ta. Den sista tidens terrorbrott har skett med samma förtecken men detta är de som måste höras, väldigt tysta om.

När svarta människor blev ihjälskjutna i USA gick i princip varenda färgad människa man ur huse för att protestera mot detta. De som begått de terrorbrott som nu gjorts har haft religiösa förtecken. Varför protesterar inte alla människor med samma religion?
Varför går de inte man ur huse?

http://www.svt.se/nyheter/varlden/skottlossning-i-kopenhamn-2
http://www.svt.se/nyheter/varlden/terrordad-i-kopenhamn-detta-har-hant