onsdag 7 september 2016

En höna av en fjäder.

Invandrarna tar våra lägenheter!
Vi födda i Sverige får vänta längre och det är många sökande på kö för varje lägenhet!

Ibland är det lättast att se det man vill se.
På kommunfullmäktige i måndags togs riktlinjerna för bostadsförsörjningen i kommunen. Sverigedemokraterna hade ett yrkande om att kommunen inte på några sätt skulle diskriminera någon människa och nu då inte beroende på om de var infödda svenskar eller människor som fått uppehållstillstånd.
Detta tillsammans med att de anser att den nya lagstiftningen är fel och kör över kommuners bestämmanderätt är anledningen till att de ville ändra på riktlinjerna som skulle tas.

I sak håller jag helt med dem. Jag är helt emot diskriminering.
Det är dock en sak att anse att allt är fel och inte göra någonting åt det, och att ta tjuren vid hornen och gilla läget.
Sveriges rikes lag TVINGAR kommunen att ge lägenheter till en instans som ska underlätta för nyanlända att komma in i samhället.
Detta kan man tycka precis vad man vill om.
Jag är inte positiv till varken tvång eller särbehandling men när lagen säger att vi som kommun ska göra på ett visst sätt så blir det helt fel att gå emot det då det innebär böter. Sölvesborg som kommun kan då välja att ta ansvar och se till att lägenheterna vi MÅSTE ha till dessa människor finns, eller tjura med hakan i vädret och säga att lagen är fel.

Det är möjligt att lagen är fel men det är ingen fråga man kan driva i kommunen utan den finns på riksplan. Vill Sverigedemokraterna ändra på detta måste det alltså ske i riksdagen och inte i Sölvesborgs kommun. 

Hur ser det då ut?
Jo, Sölvesborgs kommunala bolag Sölvesborgshem har genom sin policy möjliggjort för kommunen att den lägenhet Ifo (familj och individ - de som sköter missbruksärenden, familjer med sociala bekymmer och även nyanländas situation. Kallas även för kort och gott "socialen") får varje månad, kan hyras ut till nyanlända med uppehållstillstånd.
Det rör sig alltså om en lägenhet i månaden.
12 lägenheter på ett år.
120 lägenheter på 10 år.

Hur många lägenheter har då Sölvesborgshem?
Jo, de har i november (då kommer de nya lägenheterna att "släppas") cirka 1250 lägenheter och omsättningen på dessa är ungefär 240 om året.
240 lägenheter om året byter alltså invånare. 
Alltså, av de 1250 lägenheter som finns ska 12 varje år gå till socialen.
Av de 240 lägenheter som är i omsättning varje år, ska 12 gå till socialen.
Är det hela världen?

Till saken hör då att lagen TVINGAR kommunen att ha lägenheter till förfogande.
Om kommunen hade gjort som Sverigedemokraterna ville skulle vi istället tvingats hyra dessa lägenheter av privata näringsidkare i kommunen.
Jag må vara kapitalist och tro på människors fria vilja men jag tror det blir betydligt billigare att låta det kommunala bolaget hyra ut sina lägenheter än att någon ska anställas på kommunhuset för att jaga lediga lägenheter, till den hyra de har, i kommunen. För lägenheterna MÅSTE enligt lagen tillhandahållas.

Som jag ser på detta kan det inte bli bättre för integrationen heller. Dessa människor, som många gånger enligt mina erfarenheter inte vill stanna i kommunen utan vill till större städer, kan inte få ett bättre tillfälle att integreras om de hamnar i olika lägenheter i kommunen istället för alla på samma plats. Med någon lägenhet i Hällevik, någon i Ljungaviken, Nogersund, Falkvik.. runt om i kommunen så blir de tvingade att integreras.

Så jag anser att det Sverigedemokraterna gör här är en höna av en fjäder. Det är lätt att sitta i opposition och hävda saker när de inte har en annan lösning.
Dessa människors ska enligt lag få en lägenhet i kommunen.
Anser man att den lagen är fel ska man ändra lagen och inte bygga extra hinder i kommunen. När lagen nu finns, oavsett vad man tycker om den, får man ta tjuren vid hornen och göra det bästa av situationen.

Jag anser att göra det bästa av situation är att det kommunala bolaget tillhandahåller cirka 5% av sina lägenheter till socialen som sedan bestämmer vem som ska bo där, oavsett vilka de är.