torsdag 1 september 2016

Vad du än gör, så rör inte eleven!

Hysterisk skrikande, sparkandes, hoppandes och kastandes saker runt sig.
Alla med barn har garanterat någon gång varit i denna situation.
Vad ska man då göra?

Att slå barn är förbjudet i Sverige och något jag vänder mig emot så vad gör man då?
Säger till barnet att sluta men det fortsätter?
Prata gulligt med det?
Ge det en kram?
Alla vet att det inte fungerar när det är totalt kaos i barnets sinne.
Det mest effektiva jag vet är att hålla om barnets armar, sätta sig ner och ta det som stör öga mot öga. Det går dock inte att diskutera någonting förrän barnet har lugnat ner sig.
Skulle barnet börja kasta riktigt farliga saker så anser jag inte det vara ett problem att man lyfter bort barnet från situationen för att det ska bli lugnt.
Dels för barnet och dels för eventuella syskon.
svt.se

Pojken i artikeln är sju år och har blivit avstängd från den skola han gick på.
En stor artikel med psykologutlåtanden säger att läraren har tryckt ner pojken i golvet och gjort grepp man inte får. Grepp som har hotat pojkens liv.
Föräldrarna är oroade och tycker att det går fel till.

Jag har ingen aning om vad som har hänt i denna situation eller vad som har försiggått den men jag är helt övertygad om att denna lärare har gjort vad som ansågs tvunget vid det tillfället. När ett barn blir en direkt fara för alla andra barn måste man agera.
Föräldrarna anser att det var fel att pojken stängdes av och fick byta skola men i slutklämmen kommer det fram att det var det enda riktiga. Pojken mår bättre i den nya skolan och det har blivit lugn för de övriga eleverna.
Är då detta fel?
Nej, det anser inte jag.

Jag tycker att man så långt det bara går ska ta det lugnt. Att man som lärare in i det sista tar in hjälp från andra när det behövs men i en tid där tjänsterna är betydligt fler än antalet utövare uppstår det en märklig situation där människor byter jobb med jämna mellanrum. Det finns inte alltid den stabilitet som krävs och om det då är så att vissa elever inte klarar det anser jag det vara helt rätt att ge dem alternativet (först) men annars flytta dem till en skola där det blir bättre för dem.

För att bli avstängd från en svensk skola behöver du missköta dig oerhört mycket. Under alla år jag själv gått i skola och arbetat i skolan har jag varit med om en avstängd elev en gång. Det var under min egen gymnasietid.

Jag anser inte att aga ska återtas i skolan och jag anser det vara förkastligt att slå barn men en lärare måste kunna vidröra en elev utan att det ska blåsas upp till oproportionerliga höjder.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/larare-tryckte-ned-matteos-huvud-i-golvet
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/7-arige-matteo-stangdes-av-fran-skolan
http://www.sydsvenskan.se/2016-06-21/larare-frias-fran-misshandel-av-elev---visst-vald-ar-ok