lördag 17 september 2016

Och jag står kvar på samma ställe.

Sanna säljer sex i Jönköping. Efter att ha läst artikeln känner jag mig mer säker i den ståndpunkt jag har haft så länge jag kan minnas. Min kropp är min och vad jag vill göra med den ska vara min åsikt oavsett om det gäller att sätta en spruta i den för att påbörja nästa liv eller att låna ut den för pengar en stund ibland. Det ska vara upp till var och en.
svt.se

Detta är förmodligen en fråga jag aldrig kommer sluta engagera mig i och det är för mig absurt att människor som inte vill sälja sin kropp ska bestämma över dem som vill det. Sverige står hyfsat enat i ett annars väldigt bestämt Europa. Tunga instanser såsom Amnesty, ILO och RFSL säger att prostitution ska anses vara ett yrke som alla andra och att det strider mot de mänskliga rättigheterna att motarbeta detta.

Lagen som sa att den som köper sex gör något olagligt infördes 1999. Sedan dess har denna verksamhet tvingat in i skymundan och de som säljer sex är idag betydligt mer utsatta än vad de var för 17 år sedan. I Sverige är det dessutom få om inte ingen som är dömd för detta brott.

Som jag ser det är det upp tar varje enskild individ. Att sälja någon annan är dock fel och de historier som finns om bland annat Lilja 4-ever kommer till stånd då dessa personer göms undan för allmänheten. Köpen sker nu i lägenheter där ingen kan kontrollera om de har det bra. Där ingen saknar dem om någon slår ihjäl dem. Där det inte finns några rättigheter alls.
Hade sexköpslagen förändrats kunde de kvinnor, för det är främst kvinnor, som vill sälja sin kropp göra det öppet vilket hade skyddat dem från de personer som vill dem illa.

Jag är oerhört liberal i denna fråga och trots att jag vet att jag har en majoritet av den svenska befolkningen emot mig är detta för mig självklar. Min kropp är min att bestämma över.
Oavsett vad jag vill göra med den.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/hon-saljer-sex-i-jonkoping