torsdag 18 mars 2021

Glöm sommarsemestern 2021!

Medelålders?
Frisk överlag och inte arbetande inom vården?
Grattis. Du står sist i kön för att få ett vaccin.
Tanken var att alla skulle vara vaccinerade till den förste juni för då tänker regeringen införa ett "grönt certifikat" för covid-19, men med stoppade vacciner och färre antal doser så är det omöjligt.
Det innebär att alla de som är i den sista vaccinationsgruppen inte kommer få något vaccin om de vill ha det. Plötsligt så har vi skapat ett A och ett B-lag av befolkningen samt gett kriminella ett nytt område att verka i för vad skulle du göra för att få ett papper så att du kan resa?

Har du barn?
Där kommer nästa bekymmer.
Det är nämligen så att om ni som vuxna fått vaccin så hjälper inte det om ni har barn. De kana omöjligt få ett vaccinationsintyg då de inte vaccineras i Sverige, vilket gör att det är upp till landet du ska resa till. Det kan innebära två veckors karantän för barnen.

Vilket vaccin?
Grattis igen!
Passet ska visa vilket vaccin du har fått och det blir då upp till varje land att bestämma om just det vaccinet du har fått, ska vara godkänt i deras land.
Är du gravid ska du inte vaccinera dig alls och hänvisas då till intyg om att du är frisk.
Intygen betalar du olika firmor för att få och priset för ett sådant ligger på runt 1500 kronor. Det är dock bara giltigt just då, för smittas du när du har rest så kommer du i värsta fall inte hem.
Detsamma gäller då dig som inte fått ett vaccin.
Ygeman skrattar och säger att det inte är värre för en gravid person än att de inte får äta fisk från Östersjön.. 

I dagsläget är 4,4% av befolkningen vaccinerad.
Ingen är säker på hur länge vaccinet håller men riktlinjen är max ett år. Statens medicinsk-etiska råd är kritiska och anser att ett pass är fel. Europarådet anser att det är fel och det är de, tillsammans med EU, som ska bestämma om det ska få införas under ett möte i mars.
Då ska det införas från den första juni så grattis till dig som inte är någon form av riskgrupp - du kommer få stanna hemma i sommar. 

Vad är det då som stör mig?
Jag använder ordet faktaresistent för jag anser att det stämmer. Statistik är till för att luras men vissa siffror går inte att snacka bort. Av Sveriges ungefär 10,4 miljoner människor har 730 000 haft smittan. Det innebär att ungefär 70 av 1000 personer har varit smittade. Av 100 smittade dör under 2 personer.
Det är alltså så oerhört få att hela karusellen blir ett stort frågetecken.
Vad är det som driver pass och vaccin?
Money, money, money..

Sedan kommer vi till det etiska.
I Sverige vaccineras de flesta av de beprövade vaccinen:
Difteri, Haemophilius influenzae typ B, HPV, kikhosta, mässling, pneumokocker, polio, påssjuka, rotavirus, röda hund, stelkramo och hepatit B.
Även influensa, meningokocker, rabies och tuberkulos-vaccin erbjuds vissa grupper.
Gula febern, hepatit A, japansk encefalit, kolera och tyfoidfeber erbjuds vid resor men du kan även ta bältros, TBE och vattkoppor.
Nu erbjuds då även ett vaccin mot Covid-19.
Kan någon vänlig själ förklara för mig varför vi inte har ett vaccinationspass för alla de övriga sjukdomarna?
Till saken hör att de flesta i Sverige har många av dessa, men gruppen med invandrare som har kommit till Sverige sedan 2015 har dem inte. Ska vi tvinga dem att bli inlåsta då?
När kravet ställdes vid ankomsten till Sverige så ansågs det kränkande att begära att de tog några sprutor varpå sjukdomar började spridas igen.
Är det skillnad på människor och människor!?

Då har vi ändå ebola som vi än en gång kan ta upp. 90% dödlighet i den första vågen kan man inte prata bort.. varför har man inte löst denna knuten?
Kräver vi ett friskhetsintyg från ebola för alla dem som reser till Europa från Afrika?

Någonstans måste media och människor sansa sig.
Vilken variant du än får, så är den sammanlagda risken för att blir riktigt sjuk oerhört liten och det har även visat sig att bieffekterna utav covid-19 många gånger är värre än att få sjukdomen.

Men nu gott folk, så ska vi vaccinera oss med något vi inte vet hur länge det skyddar och bieffekterna är än så länge till stora delar dolda. Utöver det bör du ha någon form av sjuklighet för annars kan du som tidigast få vaccinet efter sommaren, vilket betyder att det inte gäller till nästa sommar.
Betänk också att vid svininfluensan så vaccinerade sig runt 60% av befolkningen men trots det så hör man ingen som är sängliggande på grund av den sjukdomen. 

Ni bestämmer själv, men jag förstår inte detta.