måndag 15 mars 2021

800 kidnappade studenter i Lund!

För fjärde gången på några månader har stora grupper av studenter kidnappats och försvunnit. Nej, inte i Lund i Sverige, utan i Nigeria.
Skriver jag att det var i Nigeria bryr sig ingen.
Faktum är dock att det har hänt och hundratals studenter har blivit kidnappade från det liv de har rätt till. Kvinnorna gifts bort och männen får bli soldater.
Många mördas dock efter en tortyr som ingen ska behöva utstå.

På några månader har alltså nästan 800 ungdomar, för det är collegestudenter, försvunnit. Några har räddats men de flesta återvänder inte. Världen ser på.
Tänk om det var i Lund.
Tänk om det var så att de här 800 ungdomarna hade kidnappats från Lund, Uppsala eller Göteborg. Hade världen tigit still och tittat på det andra hållet?
Jag tror inte det.

Vi lever i en värld där alla ska vara lika mycket värda, men där det inte ser ut så. 
Skjutningar och knivöverfall får fortfarande rubriker och jag ser med skräck på hur världen förändras. För många år sedan, under min gymnasietid, så hade vi en utbytesstudent som kom från USA och bodde nära Tampa Bay. Jag mindes ett av alla kriminalprogram om en mamma och två döttrar som mördats och hängts överbord och frågade därför om det.
Han tittade på mig och sa att om det bara var tre personer så blev det inte så stora rubriker.
Detta var tjugo år sedan och jag kan nu se samma utveckling i Sverige.
Jag kan se mig själv när jag bläddrar förbi för det är ändå bara ytterligare en skjutning eller ett överfall. Hjärnan trubbas.
Någonstans görs det dock skillnad.

Världen delas osynligt upp i väst och öst och när något drabbar öst så bryr sig ingen här.
Jämförelser kan dras till corona för när covid drabbade västvärlden, DÅ!
Hemska tanke och fy! Med en dödlighet på under 2 procent så tror många fortfarande att detta är helt fruktansvärt och hemskt för det säger media!
Media rapporterar ju inte om att ebola dödar upp till 90 procent och det behöver man inte bry sig om för det är ju inte här. Det drabbar ju inte oss!

Så tänk om media hade valt att upplysa och jämställa människor överallt.
Hade ni då agerat med tystnad om 800 ungdomar hade kidnappats från närmsta stad?