fredag 12 mars 2021

Rätt märkligt ändå.

Moderaterna kritiserar öppet Sverigedemokraterna efter programmet Sverige möte, där Jomshof tar upp och pratar om islam. Kristersson menar att deras retorik har blivit annorlunda på sistone.
Jag skrattar. Helt ärligt.. retoriken på sistone?
Hur kan det ens spela någon roll när samma parti, med nästan samma ledning, de sista tio åren menat att det är deras bakgrund som är problemet. Först när man inser att det som har skett i södra Sverige förmodligen är det enda rätta - behandla alla människor lika - så nämner man SD under något sånär positiva ordalag men nu brann det tydligen till.
Minsta lilla kritik så vips, då vänder man ryggen.
Precis så som jag minns partiet.
För mig spelar inte några former av politiska uttal någon roll när de sägs utan att man menar det och mitt gamla parti gör sig kända som kappan efter vinden för betänk att Kristersson stod bak och hejade på Reinfeldt. Även Svantesson stod där. Partiets nu starke män.
Det är som att bygga ett hus med enbart gipsväggar.

Vad är det då som är så upprörande?
Jo, Jomshof säger:
"Att jämställa alla religioner är lika korkat som att jämställa politiska ideologier. Det låter sig inte göras och är direkt felaktigt. Det är bara att ta en titt i den muslimska världen. Över hela den muslimska världen så kommer man att se samhällen som skiljer sig åt på punkt efter punkt i de samhällen vi har i vår del av världen. Det är demokratiska underskott, man förföljer människor, kvinnoförtryck, våld och elände. Det finns knappt något muslimskt samhälle som fungerar någorlunda.. jag lider med de människor som tvingas födas i de här länderna under islam som enligt mig är en avskyvärd ideologi och religion:"

Detta uttalande får alla till att reagera över hur hemskt det är!
Jag ser inte ens det stora problemet och de som anser att det är fruktansvärt kan ju lyfta upp de länder med muslimskt - bara det är anmärkningsvärt i sig - styre där det råder fullskalig demokrati.
Jag kan inte namnge något.

Igår var det ett program om att Jehovas vittnen nu blir berättigade till statsbidrag på två miljoner varje år och där är det inga bekymmer att kritisera deras tankar. Varför är det då så fruktansvärt att kritisera en annan religion?
För mig ska man nämligen kunna kritisera precis allting.

Iran är förmodligen det land, tillsammans med Bahrain i vissa avseenden, som är eller har varit moderna. Iran hade sin period men gick tillbaka i utvecklingen. Så vad är det hemska?
Demokratiskt underskott - jo, absolut. Det finns ingen demokrati i många länder och dessa styrs ofta av just religion och inte av demokrati. 
Förföljelse av människor - yes, det stämmer. Det är ju därför många vill till Sverige.
Kvinnoförtryck. Senast nu i veckan så hade Tv4 inslag om balkongflygarkvinnor och deras banemän. Vilken religion hade de? Samma, då detta kopplades till heder - något vi inte har i Sverige.
Våld och elände. Ja, inte alltid såklart men i många fall.
De som anser att det är hemskt uttalat kan faktiskt peka på de goda exemplen och jag ska med glädje läsa in mig på det.

Precis som alltid så är sen alla så politiskt korrekta att sömmarna i kläderna spricker.
Kristerssons uttalande är ett skrattretande hån mot all form av eget tänk för se på det med friska ögon: Han påstår att det är SDs historia som gör att det inte går att prata med dem, men nu menar han att det är retoriken. Egentligen är det maktfullkomligheten över sin egen explicitet som skapar bekymren, för i grunden bryr de sig inte utan går med på vad som helst bara de själv får sitta med taktpinnen.

Vill vi få förändring i Sverige måste vi kunna prata om religioner och deras bekymmer på samma sätt som all annan form av politik. Som jag ser det ska vi sluta dalta med vad vi själv tror på, plocka bort alla former av bidrag till religiösa samfund och sedan våga tala öppet om att det faktiskt inte finns några judiska självmordsbombare. De finns främst inom en religion och det måste vi kunna säga öppet för hur ska vi annars kunna hjälpa dessa människor att förändra sitt tänk!? 

https://sverigesradio.se/avsnitt/1668652 Jehovas vittnen - från sekt till samfund.
Bild från svt.se