tisdag 2 mars 2021

Att tänka före.

Ibland förvånas jag över hur pass vågliga många människor är, för precis så kan man se på det.
Vågliga, dumdristiga.. jag skulle kunna använda betydligt fler ord som inte klingar så bra men någonstans så har de fått lida för det själv. Det finns dock en massa anhöriga som får lida.
Hur kan man ens ta sig ut på en is när det har varit plusgrader?
Och om man nu beger sig ut på isen, hur kan man välja att göra det utan rätt utrustning!?

De sista veckorna har oerhört mycket människor dött på grund av att de gått igenom isen och sen inte har kunnat ta sig upp. Då i princip samtliga av dem har varit äldre män så kan man inte skylla på åldern, då det annars hade varit någon form av "giltig" anledning.
Ungdomlig dumhet kan nämligen bara botas av erfarenhet.

När då de som har drunknat är äldre män så måste det vara en övertro på sig själv som är anledningen. Av samma anledning som att man har brandövningar i skolan och går igenom hur man agerar, så gick jag igenom isvett med dem när isen dök upp.
Myndigheten för Samhällsberedskap har fantastiskt bra filmer som pedagogiskt visar på vikten av att att förbereda sig för katastrofer. Det är nämligen väldigt lätt att tro att man hjälper andra genom att själv ta sig till platsen, vilket blir ännu värre. 
I värsta fall får du titta på när människor dör, men om du förbereder dig så har både de och du själv en chans.  Den förlängda armen på något sätt och sedan isdubbar. 
Hur svårt kan det egentligen vara!?

Is är inte en konstant massa utan något som rör sig.
Är det då en större sjö eller ännu värre havet, så kan du inte lita på att isen håller. 
Det är tragiskt för alla dem som nu har mist livet, men även de anhöriga som ska leva med detta. Du behöver vara förberedd om du ska ta risker.
Tänk efter före!
Det finns någon som bryr sig om just dig!