torsdag 18 december 2014

Det värsta av allt.

En, två, tre.. Ingen drunknad?
Lika bra att räkna en gång till.. och en gång till.. och en gång till..

Jag älskar mitt yrke som lärare men simlektionerna är de värsta av alla.
Trelleborg.se
Jag kan inte sova många nätter innan för jag är så nervös att det ska hända något barn någonting och skräcken är, när man kommer till badhuset med en klass ensam.

Nyheterna berättar nu att många elever inte klarar av simkravet som finns i sjätte klass.
Jag är inte förvånad för jag har själv stött på problem när jag har haft dessa lektioner och de skolor som har väldigt nära till en simhall är tyvärr inte så många.
Många har så pass långt att de måste åka buss och detta innebär en kostnad för skolan som har många saker att prioritera.

För lite sedan gjorde jag själv en rad simtest och dykningar då detta måste bevisas för att få ut en examen i ämnet idrott. Jag är väldigt kritisk till de texter som finns i styrdokumenten då jag inte riktigt kan se relevansen av att en elev kan simma 200 meter bröstsim, i en stilla pool, i ett eget lugnt tempo. Självklart ska elevernas simförmåga testas men gissningsvis hade få av dem klarat att simma dessa 200 meter i havet.
Det finns de som drunknar i pooler, ja.
Sannolikheten att du drunknar i en sjö eller i havet är dock betydligt större.
Trillar du i har du dessutom kläder på dig. Hur lätt är det att simma i detta?

Som jag ser det skulle ett hårdare krav sättas på föräldrarna. Det är skolans uppdrag att se till att alla elever simmar, ja så är det. Men allt kräver övning och det gäller även simningen.
När skolan inte har fler resurser borde det inte vara en omöjlighet att föräldrarna åtminstone tar med sina barn att bada/simma en gång om året. Vattenvanan är väldigt viktig.

Tyvärr är det också så på många håll att eleverna får simma, precis som det står i artikeln, i andra klass för att sedan ha ett uppehåll tills de ska få betyg i det.
Vem hade kunnat räkna matte om man fick göra det en stund i andra klass sedan inte mer på nästan fyra år? Ytterst få.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/manga-klarar-inte-simkravet-i-sexan