söndag 12 juli 2015

Anmälningarna ökar.

Fler barn som far illa, eller fler människor som reagerar tidigare?
Något har hänt och med all sannolikhet är det Yaras öde som gett detta resultat.
Trots det finns det mycket kvar att önska.

bromolla.se
Civilkurage behöver för mig inte betyda att en person säger till när de ser något som är fel utan det kan istället vara att göra något i det tysta. För några år sedan var jag i en klädbutik och hade ett yngre par med en ettåring i sin sulky framför mig. Paret var uppenbart höga på droger, det gick inte att missa. När det var min tur kommenterade jag detta med förfäran till tjejen i kassan. Jag sa att det var hemskt att se och undrade hur barnet hade det hos dem. Hennes svar visar på allt annat än tyst civilkurage. Hon hade noterat att de alltid var sådana när de var och handlade.
De handlade med kort.
Varför i hela världen hade hon inte kollat vad de hette och ringt socialen?
Om två människor så uppenbart inte kan hålla ihop det utåt vill jag inte ens veta hur det är hemma hos dem. Min gissning är dock att det är en katastrof för barnen.

Att antalet anmälningar ökar tycker jag är bra. Det betyder dock inte att fler barn far illa utan att det istället kan vara fler som är uppmärksamma. Statistiken säger att vart tionde barn blir misshandlat i hemmet och jag brukar berätta för nya klasser jag har att detta, i snitt, skulle betyda att det är ungefär två barn i varje klass som inte har det så roligt hemma, men att det inte behöver vara så. Jag berättar det för jag vill att de ska veta att de alltid kan komma till mig, oavsett vad det är.
Barn som far illa måste veta att det finns någon de kan prata med för det blir ett tungt lass att bära. Barn skyddar dessutom ofta sina föräldrar då de skäms för dem och sig själv.

Barn kan aldrig hjälpa att de finns till och jag hoppas verkligen att det i framtiden ska vara ett minne blott. Jag tror det dock inte. Jag tror dessutom inte heller att det alltid syns utåt eller är människor som är påverkade som har det såhär.

Tänk på det. Vart tionde hem. Det skulle med all sannolikhet betyda att just du har någon som misshandlar sina barn i din närhet. Hade du anmält dem?


http://www.svt.se/nyheter/inrikes/anmalningar-om-barn-som-far-illa-okar