måndag 13 mars 2023

Nutidens gissel - TikTok.

Jag är själv där ibland. 
När man väl fastnat i någon kort film, reels, eller i korta snuttar av någon annans verklighet, så är det svårt att sluta titta. De har i stort tagit över världen och alla ser någon gång något de själv fastnar i.
Något som är intressant.
Myndigheter är dock inte glada och jag har full förståelse för det.

TikTok är på väg att bannas.
Inte bara i USA och Kanada, utan även EU har börjat sätta krav.
Sedan tidigare vet jag att journalister i de stora svenska medierna inte får ha vissa appar i sina tjänstetelefoner och nu sprider detta sig.
Som jag har förstått det kan varenda liten bild, varje liten film, användas som en liten pusselbit som sätts på en stor tredimensionell karta. Det slutar med att ägarna till TikTok kan se hur verkligheten ser ut.
Verkligheten på ställen där de i vanliga fall inte kan se.

Jag är inte förvånad utan tänker snarare tvärtom.
Varför blir man inte tydligare i Sverige?
Varenda kommunal eller statlig byggnad som finns kan med största sannolikhet hittas i olika digitala appar då människor bara "måste" lägga upp en liten film eller bild.

Måste hela världen veta vad du gör?
Vi lever i en tid där alla håller sig själv väldigt högt och anser att man själv är helt ovärderlig. Man är ensam värd mer än alla andra. Så mycket värd att man måste lägga ut en snyftare, en bild på världens vackraste barn eller på maten man ska äta. 
Den perfekta bilden!

Om alla hade slutat att lägga så mycket tid på det ytliga så hade kanske världen sett annorlunda ut. Vi lever i en tid där appar som TikTok gnider sig i händerna och önskar att alla ansluter sig. Då vet de snart allt! Tänk att istället vara personen som ägnar sin tid åt allt annat istället.
Tid med barnen, tid med husdjuren, hemmet eller fysiska aktiviteter.
Världen kunde ha varit en mycket bättre plats.