söndag 16 juli 2023

Att acceptera andras tro..

På ett fredligt och demokratiskt sätt protesterade flera tusen personer mot att människor får lov att bränna koranen, muslimernas heliga bok.
De påpekar att de inte vill bränna någon annan religions heliga bok för att koranen lär människor att acceptera andra människors tro.


Jättebra!
Det är superbra att man respekterar andras tro.
Tyvärr är det dock så att detta inte handlar om tro, utan om svensk lag. Den svenska lagen säger att det är ok att bränna böcker även om man anser att det är fel.
Är det då alla andras fel att någon bränner en koran?
Nej.
Den enskilde personen som bränner den ansvarar och i Sverige är detta viktigt i de flesta frågor. Du har rätt att göra det!
Det betyder inte att det är bra eller sunt, men det är lagligt och jag tycker att det ska vara lagligt.
Problemet är att många inte kan läsa mellan raderna och förstå, utan blandar päron och äpplen.

Om någon bränner en bibel.. vad händer då?
Ingenting.
Det säger också endel kring vilka som blir upprörda.
Vi bor i ett land där yttrandefriheten står högst, passar inte det så finns det länder där man inte får tycka som man vill eller elda böcker.

Bekymret i dessa frågor kan ses i komikern Fredrik Anderssons inslag om just koranbränningar. Han gör narr av hur korrekta svenskar är. Paragrafryttare som måste följa alla regler. Narr om svensken som inte ens kan vara lite kaos utan att be om lov, jämfört med hur människor i andra länder gör. Faktumet att han nämner koranen gör dock att människor ser rött. Man ser inte skogen för träden, kan inte läsa mellan raderna.. bekymret blir då vad dessa människor kan göra om de inte förstår.

Jag köper om vi ändrar lagar, men inte för att stoppa yttrandefriheten. Det går dock att exempelvis göra om lagen till att den som ska få ett demonstrationstillstånd måste ha uppehållstillstånd eller vara svensk medborgare.
Det hade fått bort den siste som eldade en koran.
Den mannen eldade garanterat i den boken för att få dödshot och därmed uppehållstillstånd för då går det inte att skicka tillbaka personen i fråga till sitt hemland.
Gör en så, så kommer fler följa och det kostar alla skattebetalare massvis.

Vill man vinna i detta?
Det finns två stora grupper som kan ta det beslutet:
Alla som idag retar sig; Släpp det!
Ge det inte luft!
Det andra, det är media. 
Varför skriva om det varenda gång!?
Majoriteten av människor i Sverige bryr sig lika lite om detta som om alla dödsskjutningar.
Man bläddrar bara förbi.