fredag 28 juli 2023

En granskning av Sölvesborgs folkomröstning?

Ordet granskning är ett annat ord för någonting som undersöks väldigt noga.
För tio dagar sedan höll tre partier i Sölvesborgs kommun en presskonferens där media från alla lokala förmågor var där. Att de som skulle drabbas av en kommande folkomröstning inte var där, det är lite logiskt. Det ligger nämligen på deras bord att missuppfatta så mycket som möjligt och därefter fälla allt som sägs. Att missuppfatta vad andra människor, speciellt meningsmotståndare, tycker är en regel och inte ett undantag. Därmed kan jag förbise att de faktiskt inte vill förstå.
Journalister däremot.
Deras jobb är att vara opartiska.
De ska framföra de nyheter som är adekvata och korrekta.
Vad innebär då det?
För mig är det att helt rakt framföra den information som finns, men utan att själv försöka vinkla eller försköna någon del.

Blekinge Läns Tidning.
Den tidning som ska vara blå, gör inte själ för det för innan jag ens hade läst artiklarna fick jag frågan från andra som hade läst dem. Vad är det för en journalist som har skrivit?
Jag har svarat att jag inte har läst och inte känner till det men det förefaller för mig mycket märkligt när jag ser rubriker och text.
Granskning?
Hur kan man över en vecka efter en presskonferens lägga fram en "granskning" som det informerades om under sittande presskonferens!?

Med tydlighet, och jag bifogar bilden som de fick, så framgår det att det finns över 1800 rader som är skrivna. Det står tydligt att det finns både dubbletter och tripletter bland namnunderskrifterna.
Vi berättade att många av rädsla för att ha gjort fel, valde att skriva fler gånger.
Var är då granskningen?
För mig blir den första tanke som kommer upp när jag läser, om journalisten eller den som bestämmer vad som ska tryckas är släkt eller vän med något av kommunalråden?
Det är det mest logiska när det på så många tydliga sätt vinklas.
Under hela efterspelet av valrörelsen så har det moderata kommunalrådet skyddats och det socialdemokratiska klarat sig undan de kritiska frågor som fanns fyra år innan.
Man har låtit dem dra på sig offerkoftan och sedan gått till attack på det andra hållet.
Varför!?

SD, KD och MED har en gemensam syn i att politiker inte ska sko sig på kommuninvånarna.
Vi berättar under presskonferensen om att många företagare och att många kommunanställda inte vågat skriva under av rädsla för represalier. Represalier för att man går emot en person.
Detta skriver inte media om alls.
Inga efterforskningar.

Då är detta anklagelser från rädda människor som i sin skräck påminner om hur man kunde agera i ett kommunistland. Man är rädd för att politiker ska straffa den som gått emot dem.
En folkomröstning blir för dessa människor ett hopp då det i den omröstningen inte syns vad du har röstat. Du behöver inte stå där med ditt namn.

I presskonferensen pekas tydligt på den hemska lönehöjningen till vice ordförande i kommunstyrelsen. Frågor kring varför media inte väljer att jaga kring detta, men där är det tyst.
Varför!?
Hade de släppt igenom detta om det var jag?
Knappast.
Men är man en medelålders grå människa med diktaturfasoner så går det bra.

De ändrade reglerna. De bryr man sig inte om utan sväljer exakt vad som sägs av de styrande. Det behövs inte postnummer, men vi fick i sista stund veta att de tänkte underkänna alla röster som inte innehöll detta.
Varför reagerar inte media över detta!?

Så denna magiska granskning har nu visat exakt vad som sades på presskonferensen. Bilden ovan är från densamma och visar, enligt mig, väldigt tydligt att det kan finnas mer än en av varje underskrift. Nästa gång är det kanske bättre att inte komma på presskonferensen alls och istället be om ett utskickat material.
Det sparar nog endel pengar och kanske en massa arbete då man slipper lägga tid på en granskning.

MEN, för all del!
Fortsätt granska, syna och kontrollera oss.. men gör det även med den andra sidan.
Det är medias uppgift och min uppfattning är att något inte står rätt till i länets blå tidning.