fredag 14 november 2014

För bra för att vara sant!

Den där pirrande känslan i hela kroppen är obeskrivlig. Det finns bara en sak som verkligen kan ge den även om det kan komma i olika former. För mig har det hänt tre gånger. Första gången var det Eddings Sagan om Elenien, andra gången Twilightböckerna och därefter, det bästa jag någonsin läst, Gabaldons Outlanderserie.

När man väl fastnat i böckerna så kommer man inte loss. Att det är tusentals sidor bryr man sig inte om utan man vill bara läsa lite till.. lite till..
Och det rosa molnet i huvudet blir mer tätt och ogenomträngligt för varje sida.


outlandertvnews.com
Jag rekommenderar ALLA till att läsa Diana Gabaldons Outlanderserie. På svenska heter den första boken Främlingen och den andra Slända i Bärnsten. Därefter kommer det en hel mängd böcker!
De handlar om sjuksköterskan Claire som efter andra världskriget åker till Skottland tillsammans med den man hon är gift med men inte längre känner. De är båda intresserade av historia och biologi vilket gör att de spenderar mycket tid utomhus för att se alla de ruiner som finns. En tidig morgon kommer hon till ett mindre Stonehenge och trillar igenom. Istället för att befinna sig på 1940-talet är hon plötsligt i Skottland tvåhundra år tidigare, 1740.

cinemablend.com
Där träffar hon efter många om och men Jamie och de tvingas gifta sig. Därefter följer cirka tiotusen sidor och de är lika bra varenda en av dem.

Det absolut bästa med böckerna är att alla slag, alla krig och alla storheter har funnits. Trots att böckerna är ren fiction så stämmer all fakta i dem. Claire hamnar i en väldigt märklig sits när hon vet hur slagen slutar många år innan de händer och trots att hon gör allt hon kan för att förändra dem så kan hon inte påverka dem. Att hon dessutom kan en del om växter och vad de kan göra, är inte bra när häxbränningar är något väldigt aktuellt och kyrkan har all makt.

Claire återvänder tillbaka till nutid och ägnar många år åt att leta igenom alla de gravstenar som finns i Skottland, för att se om hennes Jamie finns där. Hennes man upptäcker dock att han förmodligen emigrerade till Amerika och dog under det amerikanska inbördeskriget.
Claire bestämmer sig för att återvända och sedan spinner allt vidare.

Jag tänker inte skriva alla detaljer eller hur allt slutar men jag skriver såhär:
Läs böckerna!
Jag är en historienörd och älskar dem både för den delen och den fantastiska kärlek som finns mellan Jamie och Claire.

Anledningen till detta inlägg är att Outlanderserien, som den första av alla de jag verkligen önskat, nu blivit serie och den som vill kan nu se de första åtta avsnitten av den på internet alternativt Viaplay. De ser inte ut som jag tänkt dem och handlingen är inte exakt efter hur böckerna är, men den är mycket sevärd.

Den bästa kärlekshistorien någonsin.