måndag 17 november 2014

"Ingen mänsklig rättighet att bli barnmorska"

Söker jag vård vill jag bli behandlad på exakt samma sätt oavsett om läkaren, alternativt sjukvårdspersonalen är kvinna/man, ung/gammal, troende/icketroende, svenskfödd/utlandsfödd, Sölvesborgare/någon utsocknes ifrån.
Vem personen är spelar ingen som helst roll i frågan för den är där på grund av mig.
Denne person har ett jobb på grund av att människor söker vård av olika slag.
Sjukvårdspersonal finns till för de som blir sjuka.

Att detta ens är uppe för diskussion är helt otroligt dumt i min värld.
Jag kan inte komma till mitt jobb inom skolan och vägra göra vissa uppgifter, vägra ha någon jobbig elev eller förälder. Skulle lastbilschauffören vägra lossa varor till ett visst ställe?
Kanske polisen skulle vägra hjälpa någon för att de inte delar deras religiösa uppfattning?
Absolut nej.

Den som utbildar sig till barnmorska i Sverige vet vad som gäller och att några människor skulle bli särfördelade på grund av deras religiösa uppfattning tycker jag är helt otroligt dumt.
regionhalland.se
Denne kvinna som väckt frågan vägrar utföra aborter trots att det sedan dag ett i hennes utbildning ingått i det kommande arbetet. Hon har dessutom vägrat prata om preventivmedel.
Varför läste hon då till barnmorska?
Det finns så många andra avdelningar inom vården så någon måste hon ha kunnat välja som inte skulle krocka med hennes tankesätt.
Självklart ska ingen tvinga henne att utföra detta men valet är då hennes: Gör det eller byt jobb. Svårare än så anser jag inte det vara.

Om de som nu inte vill diskutera preventivmedel eller aborter aldrig skulle behöva göra det innebär det att någon annan ska tvingas ta de uppgifterna och jag anser att ett arbete bör vara omväxlande. Varför ska någon annan göra hennes arbetsuppgifter?
Trodde hon att hon enbart skulle klappa blivande mammor på armen och hjälpa barnen ut?
Välkommen till verkligheten.

Tänk den stackars kvinna som kommit in till denne barnmorska för att hon ville ha en abort. Det är garanterat inte det lättaste beslutet från första början och sedan ska de träffa någon som tvärt vägrar att ens diskutera hur det fungerar?
Dessa religiösa stenålderstankar är, enligt mig, ok för vem som helst att tro på men ingen annan ska tvingas leva med denne persons val. Tillhör man nu en religiös gren som vägrar inse att vi nu befinner oss på 2000-talet så kanske det är bättre att utbilda sig till något annat.

Med detta vill jag varken framhålla eller prata illa om aborter i sig för jag är i regel emot dem. MEN. Det ska alltid vara upp till kvinnan och ingen annan. Vårdpersonal ska behandla alla patienter lika oavsett vad de tror på. Tänk om alla skulle få sina krav tillgodosedda.
Ok, du vägrar göra aborter och prata om preventivmedel?
Men slipp det då.
Så du är läkare och rasist? Och vägrar operera den icke ariska patienten?
Nej men, det är väl klart du ska slippa det.
Så du tror inte att kvinnor är värda lika mycket som män och vägrar operera kvinnor?
Klart du inte ska behöva det..
Nej. Patienten finns inte till för vården utan tvärtom och är det så att du inte vill göra de arbetsuppgifter som ingår i ditt jobb, oavsett vem det är på, byt då jobb.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/ingen-mansklig-rattighet-att-bli-barnmorska