onsdag 5 november 2014

Dax att avkriminalisera vissa droger?

Desto fler nyhetsinslag jag ser om Spice och vad som händer, desto säkrare blir jag på att en av lösningarna för att komma åt detta problem är att avkriminalisera hela processen.
Jag vet att det väcker väldigt mycket ont blod och debatterna om detta har varit många.
Jag står dock säker på vad jag känner inför detta.

Portugal avkriminalisera droger för väldigt många år sedan och har sedan dess kommit åt väldigt mycket av de problem som finns runt detta. För er som nu inte ser vad jag menar ska jag förklara:
Jag vill inte legalisera droger utan ta bort straffet för ett erkännande av användning av dem.
Likadant om polisen tar någon påverkad. De ska inte straffas utan få direkt vård istället.
Min övertygelse om att detta hade förkortat vårdkedjan är väldigt hög.

armytimes.com
Argumenten mot mig brukar vara att fler kommer använda drogerna om de inte straffas för det men jag ställer mig tveksam. Människor vet att det är olagligt idag men använder det ändå. Om det då hade avkriminaliserats kanske fler hade testat men jag tror fler hade vågat söka hjälp direkt. Fler anhöriga och vänner hade vågat anmäla personen då de vetat att de istället för fängelse fått omedelbar vård. Ett argument emot är att det faktiskt är olagligt och då ska bestraffas.
Jo, jag är en av de första till att skriva på för hårdare straff i Sverige.
Här ser jag dock en betydligt större samhällsnytta och en ekonomisk vinning i att fånga upp dessa människor med en gång.

En människa med drogproblem behöver många gånger pengar för att införskaffa droger. När lönen är slut och man inte längre har tillgång till några pengar finns det inte så mycket kvar att göra. Sms-lån eller stölder.

Människor vill nu att en kampanj ska införas för att alla ska vara medvetna om att de agerar testkaniner för en drog som förändras varje dag. Min uppfattning här är med väldigt klar; den stora merparten av människor i Sverige är fullt medvetna om att droger är farligt. Så även Spice.
De vet om att det är både beroendeframkallande och dödligt i för stora doser.
Trots detta tar de det och det egna valet är väldigt svårt att påverka.

Min tankegång går såhär: Du vet om att du kan söka hjälp eller bli tagen av polisen utan att bli straffad. Då du får hjälp och förstår vad du hamnat i är du mer benägen att berätta vem som sålt drogerna till dig. Polisen kan då ta fast langarna och komma längre upp i kedjan.
Jag är säker på att det hade blivit en positiv kedja för de som har hamnat i detta och vill ur.
De som inte vill ur, för de finns. De kan man inte hjälpa förrän de själv bestämt att det räcker och det enda vi kan hjälpa dem med då, som jag ser det, är att ge dem vård och hoppas att det påskyndar processen.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/misstankt-spice-dod-i-vasterbotten