lördag 22 november 2014

Plastpåsar ett minne blott?

Jag var väldigt positiv till EU när vi gick med och är fortfarande till viss mån även om jag numera har betydligt mer kritik än tidigare mot systemet. Jag är övertygad om att EU är bra till vissa saker men desto sämre på andra. Ett dåligt exempel med dem är till exempel den fördelning av asylsökande som kommer. Det är ett EU-problem och inte ett visst land men jag upplever verkligen inte att det sker på lika villkor för alla medlemsstater.

aftonbladet.se
Nyheten att plastpåsar nu ska försvinna, helst helt men annars med åttio procent låter kanske hemskt och är en typisk sak som media rapporterar om trots att det för oss i Sverige inte betyder någonting. Dealen är att antingen ska man börja ta betalt för påsarna, eller minska användandet med fyra femtedelar.

Detta rör alltså inte Sverige för mig veterligen är ställena få som ger bort sina plastpåsar. De flesta är väldigt duktiga på att ta betalt för dem. Den som reser mycket vet dock att i de flesta andra EU-länder är de gratis. I mitt älskade Spanien är det bara att ta så många "bolsas" du vill ha. Utan kostnad.¨
När jag var i Indien låg det plastpåsar blandat med allt annat skräp.

Svenskar är över lag extremt miljömedvetna och skulle aldrig slänga saker rakt ut i naturen.
Vissa saker är dock mycket märkliga.
Förra året hittade vi, jag som krånglat, äntligen en taklampa till köksbordet och i den sitter det sex spottar. Inte hela världen om det inte var så att de ständigt går sönder trots garantin som säger att de ska hålla i minst tv år eller 2000 timmar. Vem sparar kvittot på en lampa?
Inte jag.
Innan fanns lamporna i en kartong som innehöll två lampor.
Dessa har nu försvunnit och ersatts av ECO-spottar i enförpackningar av oigenomtränglig plast.
Miljövänligt?
Ibland fäller sig företagen själv.

Det är jättebra att det kommer upp regler om hur plastpåsar ska användas men det är knappast en nyhet för Sverige.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/avtal-ska-ge-farre-plastpasar-i-eu