tisdag 4 november 2014

Så lite för att rädda ett liv!

När hösten och mörkret kommer funderar jag ofta på detta:
Bär reflex!

mammaspring.com
För det första förstår jag inte de som är ute och joggar eller går längs med de stora vägarna när det finns alternativ. Speciellt inte barn eller vuxna med barnvagn för ni syns inte!
En annan sak som åtminstone jag har problem med är alla de som kvällstid väljer att jogga längs med vägarna och då är iklädda en reflexväst. Min syn är perfekt och jag är en van bilförare, men. Ni ser ut som stolpar för såvida ni inte studsar väldigt mycket upp och ner går det utan större problem att mista er för någon form av skylt i mörkret. Ett vägbygge.

Det är lätt att säga att bilarna inte ska köra så fort, inte ska ligga i vägrenen när det har mörknat och ska hålla uppsyn framåt men faktum är ändå att om det är mörkt, om det är disigt eller regn och du samtidigt får ett möte, så syns inte den som går.

När lagen ändrades så att gångtrafikanter alltid hade företräde tyckte jag den var fel. Det tycker jag fortfarande. När jag var i Kina praktiserades det motsatta; störst går först.
Väldigt enkelt.
En lastbil mosar en bil utan större problem. En cykel är hårdare än en människa.
Människan var alltid den som skulle ha koll på vad som hände runt omkring den av den enkla anledning att det var den som blev mest skadad om det hände någonting.
En bil är hård och en människa mjuk.
Jag förstår inte hur det finns de som vågar chansa.

De gånger jag är ute i trafiken och promenerar längs med de större vägarna så går jag i diket. Kommer det en bil flyttar jag mig för vilken mening är det att säga "Det var inte mitt fel!" när det är jag som är skadad för resten av livet eller död!?
Nej, jag vill komma hem till barnen igen.

Om ni nu måste ut på vägar där det finns trafik: Använd reflexer!
Har du möjlighet så använd fler än bara en reflexväst.
Det är du som blir skadad om föraren inte ser dig.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/manga-svenskar-struntar-i-reflexen