torsdag 20 november 2014

Rätten till ditt barn?

Förståndshandikappade personer som vill ha barn eller väntar barn ska nu få låna en Reality care baby så det går att se vilka förutsättningar de har för att ta hand om ett barn.

sr.se
Det är sällan jag tycker något är så bra som detta verkar vara. Många människor anser att barn är en rättighet, något man helt enkelt ska ha oavsett vilken man är. Tanken på att det krävs väldigt mycket för att ta hand om ett barn finns samtidigt inte där. Denna docka är precis som en verklig och den mäter resultaten. På detta sätt kan den som sedan läser av dockan se om föräldrarna till det kommande barnet klarar av det eller om det ska familjehemsplaceras.

En familjehemsplacering är inte det som jag anser vara det optimala då det finns väldigt många som inte klarar av vara ett sådant hem på bästa sätt men barn som har föräldrar som inte klarar av dem, ska inte bo kvar. Kan deras behov inte tillgodoses ska socialen hitta en familj som kan klara dem.

Förut tvångssteriliserades förståndshandikappade för att de inte ansågs klara av ett barn och de sista siffrorna visar att barn till förståndshandikappade familjehemsplaceras i 40-60 procent av fallen. Risken är alltså stor att de inte klarar av barnet.
Med denna docka kan man verkligen se om de klarar det eller inte.
Faktan och bakgrunden till socialens beslut kan nu verkligen underbyggas.

"All you need is love" stämmer tyvärr inte alltid. En förälder ska veta att man måste ha vinterkläder när det är kallt, att barnet ska äta regelbundet och tröst om det slår sig. Det hjälper inte om all kärlek finns det när man inte kan ta hand om barnet.
Ännu värre är det sedan om dessa personer själv inte inser att de brister i omvårdnaden.

Jag hoppas att detta försök med en docka ska falla väl ut och sedan börja användas regelbundet så fort det finns minsta misstanke. Både för föräldrarnas och barnens skull.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6021014