torsdag 6 november 2014

Dubbdäckens vara eller inte vara.

Rubrikerna berättar om det fruktansvärda vädret.. men här är det tio grader varmt ute och en underbar höst fortfarande.

I Sverige är det lag på vinterdäck vilket jag tycker är väldigt bra. Förste december måste man ha satt på vinterdäcken. Med jämna mellanrum berättar de om klimatförändringarna som är på gång överallt.
Ser ni tråden?
teknikensvarld.se
Det kanske är dags att fundera över om Sverige inte kunde bli lite mer flexibla med sina tankar och lagar om vinterdäcken för faktum är, att vissa vintrar har vi i söder snö någon enstaka dag. Andra år är det vinter i många månader även här. För att jag över huvud taget ska kunna ta mig upp från uppfarten måste jag ha dubbdäck men jag tycker det är fruktansvärt onödigt att köra med dem från början på november till sen vår och jag är inte intresserad av att köpa dubbla par vinterdäck. Väljer jag då att köra med sommardäcken på vintern, för att det inte är dåligt väder, får jag böter om polisen tar mig. När ska vi börja vara flexibla?

teknikensvarld.se
Som jag ser det är det förmodligen tvärtom i norra Sverige. Med all sannolikhet behöver de sina vinterdäck betydligt mer än vad vi i söder gör och då är det full förståligt. Att jag lägger på mina dubbdäck om någon vecka genererar dock bara skador på miljön.
Faktum är också att det i Europa är olagligt med dubbar vilket har resultera i att jag mer än en gång legat på alla fyra och dragit ut dubbarna för att vi kört söderöver.

Vi är med i Eu och detta bör vara en fråga som ska tas upp där. Antingen får vissa länder acceptera att vi kommer med våra dubbar, eller får vi ta bort dem i Sverige. Risken finns då att jag och många med mig inte kommer komma från fläcken när vi ska någonstans.

I vilket fall ser jag det som väldigt dumt att reglerna är så snävt satta för vi är ett avlångt land med väldigt olika klimat och detta borde göra att vi även har olika regler för en så liten sak som vinterdäck.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/halkan-kan-komma-efter-snon