fredag 21 november 2014

Bistånd och bistånd.

Flyktingströmmarna gör att biståndet till andra delar av världen kommer att minska. Så såg artiklarna ut för några dagar sedan. Jag har alltid varit kritisk till vissa av de bistånd vi skänker då jag inte har ansett att vi, exempelvis, ska gynna länder där människor inte får ha en fri åsikt.
Jag vill inte att skattebetalarnas pengar ska fastna i något nät av korrupta politiker eller militärer.

Nu flaggar Lövin om att biståndet kommer minskas, för att de pengarna ska hjälpa fler i Sverige. Detta ställer jag mig ytterst kritisk till. De som har det värst i krigsdrabbade områden kommer aldrig hit. De kommer aldrig få ihop de pengar som behövs för resan och de bilder på utmärglade, undernärda och krigsskadade barn vi ser på teve, de får aldrig chansen här.
Nu ska vi alltså ta delar av de pengar dessa barn skulle fått, för att hjälpa de som tar sig hit.
För mig är inte det humant.

Jag är inte dummare än att jag vet att kommentarerna då kommer bli: Jaha, ska du byta parti eller?
Tycker du att de som flydde branden i Mellansverige skulle stanna kvar i infernot?
regeringen.se

Jag hör kommentarerna och förundras över hur enkelriktade många människor är. En sak utesluter inte en annan.

Det är just det. Jag är moderat för jag har mest sympatier med detta parti. Jag håller dock inte med om allt och detta är en av de punkterna. Självklart ska vi hjälpa så många vi kan, så det är humant för dem, men att nu dra in på biståndet är i mina ögon idiotiskt.
Vi ska sluta hjälpa de mest utsatta för att hjälpa de som tagit sig hit istället?
De överlever inte av goda tankar, förhoppningar och kvällar med virkning om de är kvar i sitt hemland för trots allt är flest kvar där eller i närområdet.
Varför inte hjälpa dem mer då?

Ja, jag är Moderat men även i denna fråga hade jag förmodligen bytt parti, och denna gång tagit ett stort kliv åt vänster. Vinsterna för dem som driver asylboenden i privat regi är helt sanslösa.
Bara för de pengarna hade vi kunnat hjälpa hur många människor till som helst. Jag är kapitalist ut i fingerspetsarna till denna punkt kommer upp.
På asylboendet här i min lilla hembygd lovade den store och fantastiske Bert guld och gröna skogar till alla. När kritik kom om hans vinster berättade han att han inte gick med vinst. Han har skrivit över det på sina barn som, om jag minns rätt, fick ett överskott på cirka femtio miljoner kronor i år.
Det lovades egen sjukvård, privata bussar och alla möjliga överflödiga saker till de boende men mig veterligen har det inte dykt upp än.
Det är lätt att snacka och gud nåde den som säger något elakt, då är vi främlingsfientliga hela bunten här ute. Helst ska alla släppa allt de själv har för händerna för att agera någon sorts mentor åt de som kommer för alltid kan vi lära dem någonting. De kan ju förmodligen inte det när de lyckats ta sig hit på egen hand. Och för allt i världen: glöm inte att lägga ut på facebook hur fantastiskt duktig du själv är.

Jag missunnar ingen att komma till Sverige men jag hade hellre sett till att vi ökade antalet kvotflyktingar hit med de pengar vi har, för biståndet till dessa länder anser jag ska få vara kvar. Hjälp till självhjälp. För er som inte vet är kvotflyktingar de människor som FN anser har det allra värst i världen och de flyger vi och hämtar då de är så fattiga att de aldrig någonsin skulle ha råd att ta sig hit. Dessa människor är utdömda i sina hemländer. Räcker inte samvetet till att hjälpa dessa?

Som jag ser det kan vi visst erbjuda människor som flyr kriget en plats men de som kommer hit har många gånger pengar och då tycker jag att de kunde fått möjligheten att bo på våra hotell, vandrarhem, campingar till ett vettigt pris som om de vore på semester. På det sättet hade de sluppit flytta runt, männen hade fått behålla sin värdighet och barnen hade fått stanna i den skola/förskola de börjat och sluppit byta varenda gång de ska skickas till ett nytt boende.
Jag anser inte systemet vara humant idag och att dra in på biståndet är i mina ögon som att sparka på de som redan ligger.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/lovin-oppnar-for-minskat-bistand
http://norran.se/nyheter/flyktingstrom-sanker-bistandet-304287