torsdag 8 oktober 2015

Att arbeta som lärare.

Jag tror att det vanligaste någon hör om yrket som lärare, är att vi har mycket att göra. Antalet människor som söker till lärarutbildningen är för få och kvalitén är inte den bästa. Jag tänkte ge min syn på det.

Lärarutbildningen, åtminstone den jag gick och tog examen från för tio år sedan, är en katastrof. Jag upplever inte att det har blivit någon större förbättring sedan dess. Utbildningen är teoretisk utan exempel och det läggs större vikt vid att lära sig vad de viktigare herrarna tyckte för ett par hundra år sedan istället för att fokusera på praktiska saker. Vettiga och reella exempel saknas också och det är egentligen först när du kommer ut och arbetar som du verkligen lär dig något. Då får du efterhand ta till dig och bygga upp den bank av lektioner och den kunskap som finns.
Detta är inte bra. Utbildningen borde vara betydligt bättre.

Som lärare kommer du arbeta betydligt mer än de timmar det står att du är anställd. Det fattas mycket fortbildning och många gånger ska du ligga i framkant med teknik du inte får mer än några minuters utbildning på. Då gäller det att du har fått ut de instrument du behöver för att klara den uppgift som krävs av dig. PISA-undersökningarna visar att elevernas kunskaper sjunker. Allt du ska göra är upphandlat och byråkratiskt. Jag vet att det är lagen som säger att det ska vara så men jag anser att det är fel när jag som anställd måste köpa saker till klassrummet på ställen där allt är betydligt dyrare. Särskilt när det finns en begränsad summa att handla för.
Som lärare är du tillgänglig i princip dygnet runt och ibland får man ta tuffa beslut som inte alltid uppskattas. Jag är anställd på sjuttio procent men lägger betydligt mer tid än vad jag borde göra. Det är kanske inte heller så bra.

Det är dock så, att det är det absolut roligaste yrke jag vet och jag skulle gladeligen rekommendera alla till att utbilda sig till lärare. Jag vet, lönen är inte den bästa men om jag jämför den lön jag har efter att ha arbetat i tio år, med den mina vänner inom vården har efter dubbelt antal år, så är min lön bättre. Så illa är det inte heller om jag jämför med andra yrken. Jag är ledig alla helger, sommaren, julen och de flesta kvällar. Jag var länge van vid att arbeta varannan helg och några kvällar i veckan. Det störde mig aldrig men det gör att jag ser läraryrket ur ett annat perspektiv. Tiden inom vården och fiskeindustrin var nog det som mest triggade mig till att verkligen studera för att slippa det och all heder åt dem som orkar med dessa yrken. Jag var övertygad om att jag skulle frysa ihjäl om jag skulle tvingas stå i en iskall hall och arbeta fler dagar. Jag såg inte ens dagsljuset.

Som lärare blir det mycket jobb men det är bra tider för att behålla hälsan. Det är en ok lön för att inte ha några tillägg, och det absolut bästa är alla fantastiskt trevliga ungdomar man får förmånen att träffa och lära känna. Visst är det jobbigt ibland och ibland känns det som att man tjatar inför totalt slutna öron men det ger så otroligt mycket. Barn och ungdomar är dessutom frågvisa och ärliga. De säger som det är, bra och dåligt. De ger så mycket givande diskussioner och tankar så man slipper inse att man själv blir äldre för varje år. Det finns inget roligare än ögonen på en klass när man tar upp de ämnen som diskuteras och jag älskar att arbeta på mellanstadiet. Högstadiet går med bra för jag tycker om de ämnen där man kan diskutera och det är ofta lite svårare på lågstadiet. Elever på mellanstadiet är mellan nio och tretton år beroende på när de fyller år och det är en fantastisk ålder!
Frågorna haglar.

Jag vill med detta uppmana alla som inte vet vad de vill bli men som har en positiv inställning till ungdomar och barn, att söka till lärarutbildningen. Det blir mycket jobb och det är många gånger otacksamt men du kommer aldrig någonsin att hitta ett roligare arbete!

Jag älskar mitt yrke.