lördag 24 oktober 2015

Striden mot Goliat.

Två döda i en fruktansvärd händelse. De vaknade och gick sedan iväg och mötte ett hemskt öde. De blev nerhuggna med kniv. Gärningsmannen valde dessutom ut dem efter hur de såg ut och hade planerat att göra detta, ett hatbrott. Han valde ut två personer med ett typiskt svenskt utseende och begick sedan sitt planerade brott.

Va?
Vad menar du nu?
Jo, jag tänker på morden i IKEA. Fram till dags datum nämner inte public service denna persons namn. Fram till dags datum publicerar de inte bilder på honom trots att det är bevisat vad han har gjort, varför och vilket motiv han hade. Detta är ett typiskt exempel på vad jag ifrågasätter med svensk media. Media från olika extremsidor tittar jag aldrig på eller länkar. I princip aldrig kvällstidningarna heller och detta för att jag inte anser att det är seriös journalistik.
 
Jag är fullt medveten om vilken fruktansvärd människa jag räknas som. Jag tycker det som hände i Trollhättan är totalt fruktansvärt! Denne person har absolut inte mått bra och det öde de döda personerna mötte kan nog ingen föreställa sig. Jag lider med de drabbades familjer och likaså med förövarens. Han hade syskon och föräldrar som nu, garanterat, kommer få stå till svars för vad han gjorde. De förlorade sin bror/sin son men kommer alltid få leva med vad han gjorde även om de inte kunde hjälpa det. Jag lider med dem allihop för de är alla drabbade.

Sedan detta fruktansvärda hände har media sänt live. Löfven släppte allt och flög till Trollhättan. Åter igen, som jag känner att jag ständigt upprepar det, varför görs det skillnad?

Rasism är när man dömer en grupp för något. När man dömer människor efter vad de är och inte efter vad de gör. Mannen på IKEA hade rasistiska motiv då han valde ut två människor med ett typiskt svenskt utseende. Han skadade ingen med sin egen bakgrund. Varför nämns inte rasism i detta sammanhang? Politiska motiv? Hatbrott?
Mannen i Trollhättan gjorde exakt samma sak. Då tas det upp att det är rasism och att det möjligt kan finnas politiska motiv bakom. Hatbrott är det definitivt.

Nej, jag skyddar ingen. Alla ska ställas ansvariga för sina egna handlingar. Det jag, åter igen, vänder mig emot är det faktum att media väljer att göra skillnad. SVT, som ska vara vår oberoende neutrala mediekanal då vi skattebetalare finansierar dem, gör skillnad. De är dessutom medvetna om att de gör skillnad och publicerar därför denna text:
"Därför publicerar vi gärningsmannens namn: Vi publicerar nu namn och bild på gärningsmannen i Trollhättan. Motiveringen är att det är ett unikt brott i svensk historia och att allmänintresset är stort att få veta varför det har hänt. Vi vill kunna publicera så mycket relevant fakta som möjligt om bakgrund och motiv och det underlättar om gärningsmannens identitet är känd. SVT har fått bekräftat av två av varandra oberoende källor inom polisen att gärningsmannen är Anton Lundin Pettersson." //Citat SVT Nyheter

Efter IKEA publicerades detta, som är branschens grundläggande ståndpunkt:
”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.”
Jag tycker denna är bra om den inte hade varit godtycklig. Antingen får de då berätta allt om alla eller inget om någon.

Detta är alltså ett unikt brott. Var inte IKEA-morden det?
Jag förstår, ni tycker att detta är speciellt för att det händer på en skola och ja, det är hemskt. Det är dock lika hemskt för alla de anhöriga till personerna som blivit mördade. Oavsett om brottet skedde på IKEA eller i en skola. Behövdes ingen bakgrund och motiv från mannen på IKEA?

Röster höjs för att vi ska bekämpa rasismen och jag håller med!
Den ska bekämpas, oavsett vilket håll den visar sig på men svensk media gör skillnad.
Svensk media väljer att publicera den ene personen namn men inte den andres. Varför inte ha en mall som man alltid går efter? Personligen anser jag att inga bilder eller namn ska läggas ut innan personen är häktad och allra helst dömd. Nu sköt polisen ihjäl den siste gärningsmannen, faktum är dock att han hade en familj. Hade media alltid betett sig likadant hade jag inte sagt något.

Jag känner mig som David. David som ständigt kämpar mot jätten Goliat trots att det är riktigt dumt när jag är politiskt engagerad. Jag vet att media granskar mig på jakt efter minsta lilla fel eller mening som kan plockas ut. Jag vet att mina meningsmotståndare finns för jag får ständigt mail som påpekar det ena och det andra. Jag vet att de som tillhör mina egna även de letar fel.
Det hjälps inte.
Jag står för vad jag tycker och jag anser att media, jämt och ständigt, gör skillnad på folk och folk. De är det dessutom in absurdum och jag ska ge ett sista exempel:
En pojke i de norra delarna av landet stötte på en man som försökte ta honom med sig. Pojken och hans mamma hade dock bestämt ett lösenord och när mannen inte kunde det cyklade pojken iväg.
I artikeln står detta signalement: Mannen hade röd jacka, svart keps med två vita pilar på skärmen, ganska smal och lång samt med mycket kort hår.
Polisen fick inget spår och tog inte mannen. Är någon förvånad?
Rita i ert huvud upp hur han såg ut.
Absurt. Det går nämligen inte. Byter han kläder är det omöjligt att finna honom.

Alla tankar till de drabbade i Trollhättan och även till dem på IKEA.
Ibland är inte livet rättvist.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/sapo-skolattacken-inte-ett-terrorbrott
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/har-ar-21-aringen-bakom-skolattacken

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sinnesundersokningen-ingen-psykisk-storning-hos-ikeamordaren
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jamtland/pojke-antastad-av-okand-man
http://www.svt.se/kultur/medier/misstankta-brottslingars-nationalitet-svar-fraga-for-medierna