lördag 9 april 2016

Fler och fler dör, men Sverige blundar.

Ökningen av narkotikarelaterade dödfall ökar från år till år i Sverige.
Socialstyrelsen säger att det beror på nya mätmetoder medan flera olika forskare pekar på att så inte är fallet. Missbruket av narkotika ökar istället.
För mig är det så solklart vad vi behöver göra.
Inför samma modell som finns i Portugal: Sverige behöver avkriminalisera bruket av droger.

Detta är ett av de ämnen som gör att jag sysslar med politik. Min övertygelse om att en stor förändring av svensk narkotikapolitik behövs är drivande men jag upplever, ursäkta, många gånger att ren okunskap sätter förändringar på bänken.
Det är så många som hävdar att svensk narkotikapolitik är bra. Vi ser till den missbrukande och dennes behov. Vi tänker på samhället.

Från 2013 till 2014 ökade antalet narkotikarelaterade dödsfall i Sverige med 30%.
Det är rätt mycket. Ponera att detta hade gällt en annan sjukdom såsom någon form av cancer.
En ökning av en speciell sorts cancer ökade med 30% på ett år. Hade någon brytt sig?
Hade någon började studera de siffror som fanns och försökt finna svaret på varför eller hade de bara blundat och låtsas som om det gällde någon annan?

För mig betyder en sådan drastisk ökning, som dessutom är bevisad då alla de tre stora register Sverige har visar exakt samma sak, att systemet inte är fel. Något stämmer inte.
Jo, du väljer själv att testa droger och du fastnar kanske i det.
Tar polisen dig ska du då få omedelbar vård och inte släppas förrän du är frisk.
Du ska inte sitta inlåst med människor med en rad andra problem för det kan omöjligt hjälpa dig att klara ett liv i frihet.

Portugal är ett lysande exempel där antalet narkotikarelaterade dödsfall minskat, HIV och AIDS har minskat och kostnaderna för samhället har minskat. Kan det bli klarare?

En avkriminalisering innebär inte att droger släpps fritt eller att alla som vill ska knarka. Det betyder att människor ska få omedelbar vård, inte ett annat straff och detta ska ske omedelbart.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6402921
http://www.dn.se/debatt/faktisk-okning-av-antalet-narkotikadodsfall-morkas/