lördag 30 april 2016

Praktikanter till arbetet..

Blivit ersatt av en praktikant?
Får du arbeta mer för att en praktikant har kommit till ditt arbete?
Har nyanställningen hoppats över för att istället "ersättas" med en praktikant?

Är det någon som inte känner igen sig?
Ibland undrar jag om media sover igenom stora delar av vad den verkliga världen ser.
Artikeln handlar om att nyanlända blivit ersatta av praktikanter från arbetsförmedlingen. Gissningsvis har det blivit en nyhet för att det handlar om just nyanlända för att det sätts ut praktikanter för att göra "vanligt" arbete, det kan helt omöjligt vara en nyhet för någon.'

Jag skulle på rak arm kunna säga ett par olika ställen som gör på precis detta sättet för att tjäna pengar. Istället för att anställa utbildad personal tar man in praktikanter som ska göra "skräpjobbet" eller samma arbete som de anställde, men för noll och ingenting i princip.

Problemet blir att de som är anställda ska, utöver det arbete de redan ska göra, även visa och förklara allt för en praktikant. De ska vara ett stöd och en mentor på mycket.
När det gäller barn och tonåringar från skolan är det en sak då dessa oftast har sitt tänk. Problemet blir när det är vuxna som istället vill, tycker och tänker en hel del. De flesta gör ett väldigt bra arbete men det finns även de som inte är så intresserade av det de ska göra.

Arbetsgivare som tar in praktikanter för att det är billig arbetskraft finns det många av. Se er själv omkring! Hur ser det ut i de lokala affärerna? Inom vården? Skolan?
Praktikanter ska sköta samma arbete som de anställda men till en betydligt mindre peng och de som tjänar mest på det är arbetsgivarna. När de har gått hela sin praktik finns det tyvärr inget arbete och praktikanten får en ny praktik varpå arbetsgivaren tar in nya praktikanter.

Det må vara jag som tänker fel eller är felinformerad men precis så säger mitt tänk. Om artikeln då är skriven på grund av att det är nyanlända som blivit drabbade denna gång, bör reportern se sig omkring i övriga verksamheter för såhär ser det ut på betydligt fler ställen än vad man kan tänka.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/bytte-ut-anstallda-mot-praktikanter-1