fredag 14 maj 2021

Det moderna Hällevik?

Ett fiskeläge, det är Hällevik.
Det har dessutom varit det sedan medeltiden i Sverige.
En by med anor som varje år lockar väldigt mycket turister av just denna anledning.
De som är fast boende i denna by vet att kommunens regler inte är det lättaste för f*n ta den som bygger för mycket på sin tomt! Det finns faktiskt regler!
Beroende var i Hällevik din bostad befinner sig så går du dessutom efter olika tidsramar kring detaljplaneringen vilket gör att grannar som befinner sig mitt över varandra, kan följa olika regler. Man vill behålla den kulturella charmen i en by som enligt mig inte har någon strävan åt att bli något annat än ett fiskeläge, det skulle ju nämligen skrämma bort dem som faktiskt kommer hit från första början.

Nu är det dags igen.
Samma krig som påbörjades 2015 spikas än en gång upp på tapeten och att människor inte ser spelet bakom är för mig märkligt. Först presenterar man stora moderna byggnader på pålar ut i vattnet. Pålarna tas inför nästa omgång bort och det blir höga svarta hus i modern tappning.
Med 170 negativa synpunkter så fick allting göras om.
Man började med total skräck som om det vore placerat i den modernaste Stockholmshamn, till en något mindre skrämmande version av ett minighetto och nu har man tänkt till lite mer.
Man har gjort de stora schabraken något mindre men betydligt fler, och sedan gett dem lite mjukare färger.
Det faktum att det fortfarande är stora byggnader som kommer ligga tätt och rakt framför all normal bebyggelse, det låtsas man nu inte om. Att de fortfarande är lika höga, nej det blundar man för.
Nu börjar man sedan se reaktionerna för någonstans verkar det som om människor tror att det är dessa alternativ som finns att välja på.
Antingen vill man ha de få men stora byggnaderna, eller de något mindre men betydligt fler.
Till saken hör att det inte alls behöver vara så.

Alla de pengar som kommunen nu har sparat in genom att totalt sänka alla former av fritidsaktiviteter för barn, de kan ju vara lägliga att använda nu.
Coronapengarna som gör att man går så mycket plus.
Visa nu att ni verkligen värnar om kommunen och det faktum att vi ska spara det genuina.
Köp marken och riv byggnaderna för att sedan låta entreprenörer bygga mindre stugor för eventuell mat, fika eller annan näringverksamhet. Låt det bli några få lägenheter för äldre och självklart ska de då vara i markplan. Det är nämligen inte så att vi som medborgare måste välja mellan pest och kolera.
Det finns andra alternativ.

Styrande partier kommer nu tydligt dra de riktlinjer som de säger sig stå för.
Det lilla och genuina?
Styrande parti vägrade gå med på högre byggnader inne i Sölvesborgs ytterområde då det kunde blockera utsikten för boende längre upp i stan. Då är det en stad. Detta är en fiskeby där man tänker göra lika fel som i Ljungaviken och lägga de största och högsta byggnaderna ytterst i sann kommunistisk anda. Det är ju orättvist att några få ska få en utsikt och inte så många som möjligt!

Vi behöver inte välja mellan alternativ A eller B.
Att protestera mot det nya förslaget innebär inte att det gamla kommer byggas utan att kommunen än en gång gör ett försök till att blidka, för var noga med att det du ser inte är sanningen utan något som kanske kunde vara rätt.
Godkänns detaljplanen så innebär det inte att det kommer se ut exakt så, utan att det är ett scenario som kan bli verklighet. Den som vill bygga behöver nämligen inte gå efter detta utan kan mycket väl göra på ett helt annat sätt så länge det hålls inom de ramar som finns i planen.
Det som du ser, är därför en visuell bild av något som kanske ska se ut så och den bild som läggs ut är garanterat snällare än den framtida verkligheten.

Sölvesborgs kommun.
Förra styret drog igång detta och nu styrande partier sa nej.
Nu har man makten men för förslaget vidare och menar att "nöjdheten" nog är bättre, trots att det är samma höjd, med det nya förslaget. Man utgår helt enkelt från att människor inte förstår och hoppas på att kunna lura dem i detta. Sverigedemokraterna, som gick till val på att bevara det genuina, gör nu motsatsen. De menar att alla i Hällevik vill ha något vackrare än rökeriet på plats. De menar dessutom att vi som medborgare ska förstå att det måste vara höga höjder för att de som ska bygga ska tjäna på det.
Det rör inte mig i ryggen.
Så vi vill alla ha något vackrare?
Använd pengarna vi kommuninvånare har sparat in till er och gör platsen till något magiskt för både boende och besökare då. Det måste nämligen inte vara bebyggelse där i framtiden bara för att det är det just nu. Tidigare stadsarkitekt Lagerås snurrar rundor om han ser detta.
Gör en liten park, ett soldäck, en lekplats, små boenden för äldre, mindre näringsverksamhet eller varför inte.. idéer finns det garanterat gott om. 
Det ska bli mycket intressant att se omröstningarna kring detta för var säkra på att den som har en betald post gör vad som helst för att behålla den i det politiska rävspelet.

Tänk om och gör rätt!
Bevara Hällevik!