måndag 17 maj 2021

När Sverige invaderas..

Invasiva arter i vattnet dyker upp och experten berättar att en ny art kan slå ut hela den nya populationen. En intressant tanke kring detta är ifall det går att implementera samma tänk på andra ställen.
Inom havslivet är det en självklarhet att du ska ta bort nya arter och skydda den som redan finns, men inte inom andra områden.
Tänk om någon expert hade sagt så 2015?
Jag kan höra ramaskriet.
Min inställning är den att självklart ska vi försöka skydda de arter vi har, men någonstans måste man även se till att Darwin var en rätt vis man. Arternas överlevnad och i slutänden kommer det inte spela någon roll vad vi gör med någonting, och det kan vi se inom alla områden.

Så vi vill inte ha in Japanska ostron?
Nej, de kanske inte är så bra, men det går säkert att äta de ostronen också.
Krabbor.. samma sak.
Nya arter kommer dock innebära även nya arter på land och om flera hundra år så har allt förändrats. Den stora frågan måste då vara om det är till det bättre eller sämre.

Waterworld var en av mina favoriter när jag var yngre och jag tänker likadant än.
Mannen, i detta fallet Kevin Costner, får simhud mellan fötterna då planeten är totalt översvämmad. Spännande tanke och helt korrekt om vi ser till den forskning som faktiskt finns. 
Du kan försöka skydda dig från utvecklingen, men det är du som kommer att halka efter. Evolutionen kommer nämligen inte vänta på sig.

Så nya arter trivs i svenska vatten?
Se då till att komma på någon god maträtt på dem och utnyttja det som finns.
Att bli av med dem, det kommer nämligen inte att hända så se allt från den ljusa sidan.