torsdag 20 maj 2021

Mer arbete för de fattiga barnens skull?

När är någon fattig?
En väldigt svår fråga att definiera enligt mig.
Fattigdom kan nämligen ses utifrån flera olika vinklar och då jag har rest endel i världen så vet jag att det som i Sverige räknas som fattigdom, det är inte fattigdom i andras ögon.
Människor brukar höja ögonbrynen när jag pekar på att jag inte har några bekymmer med barnarbete. Hemska jag som ens påstår det!
Tyvärr är det dock så att i de länder där barnarbete förekommer, så är inte alternativet att gå i skolan utan att prostituera sig. Därmed anser jag det vara bättre att barnen arbetar. Inget drömscenario men betydligt bättre än att utnyttjas av äckliga gubbar.
Så när är någon fattig i Sverige?
Definitionen är inte klar men SVT menar att det är när båda föräldrarna får försörjningskrav, alltså det som tidigare kallades för socialbidrag. Det bidraget är uträknat så att det ska räcka till det nödvändiga.
De har tak över huvudet, en säng att sova i, kläder på kroppen och mat i magen.
Där kommer dock tänket in, för som jag ser det bör detta göras om.
För väldigt många år sedan försökte jag förändra just detta, för jag anser inte att det ska betalas ut pengar eller som det var då, lappar som användes som pengar.
När jag arbetade som kassörska kunde man betala med denna lapp från soc och regeln var glasklar. Det var betydligt mer skräp än mat som köptes.
Tobak, hund och kattmat, godis, läsk och färdigmat.
Det fanns en anledning till att de inte hade pengar.

I Hällefors finns den högsta andelen fattiga barn och över 90% av dem har utlandsfödda föräldrar. Får verkligen tacka Reinfeldt för den kunskapsinvasion vi fick 2015 men något måste ju ha hänt då de inte kunde arbeta i Sverige.
Samtidigt är jag helt övertygad om att ifall SVT nu hade valt att gå in och kolla banköverföringarna, så rullar det väldigt mycket pengar söderöver på utbetalningsdagarna. 
Våra skattepengar går garanterat inte bara till dem som kom hit utan även till alla släktingar som är kvar i ursprungslandet. Är det då rätt?
För barnen som då finns här, de anses vara fattiga med de mått vi har här.
I artiklarna pekar man på att många bor trångt, vilket för mig inte är konstigt då det är normalt där de kommer ifrån. Det är nästan bara de Nordiska länderna som tänker såhär för det räcker att någon åker till medelhavet så inser man att alla umgås betydligt mer med sina äldre släktingar där än här.
Det var inte ovanligt att se mormor med på ett disco.
Det är en annan kultur!
Är det då fattigdom?
Jag anser inte det.

Vill man då komma till bukt med barnfattigdomen?
Betala boendet och köp sedan matkassar som skickas hem till dessa familjer.
Därmed kan de inte köpa tobak, djurmat etc.
Har du inga pengar kan du nämligen inte ha djur eller ha råd att bruka tobak för det är vi andra som betalar det. Barnen sen, ja, skapa något sätt att ge dem det de ska ha utan att föräldrarna kommer åt det.
Lås en summa till leksaksaffären, klädbutiken, bokhandeln eller någon annan instans som de behöver för att få ha en godkänd barndom.
Föräldrarna ska inte ha dessa pengarna.
Ingenstans ska det finns någon snällhet för bättre med pengar, det ska man få när man har skaffat ett arbete och då kommer det även hjälpa barnen. Fram tills dess får man skapa ett system för att barnen ska prioriteras, inte föräldrarna.
De ska jobba!