torsdag 27 juli 2023

Etiskt rätt att bygga ihop ett barn?

I din familj finns en genetisk sjukdom som försämrar livet för dem som får den. En sjukdom som ställer till det ordentligt. I inslaget har kvinnan en sjukdom som gör att hon blir blind. En sjukdom som de flesta förmodligen har som en skräck.
Att mista synen är inget som någon vill.
Kvinnan berättar om ångesten att skaffa barn då dessa då kan få sjukdomen.


I Sverige är detta ett problem.
I andra länder är det inte det. 
I andra länder väljer man nämligen gång bräschen för ny teknik men i Sverige väljer man att luta sig tillbaka och istället låta andra börja.
Kanske tar vi upp det om många år.

I andra länder går man in och hjälper människor med genetiska sjukdomarna genom att helt enkelt ta bort de sjuka generna. Inget märkligt egentligen för jag jämför det med ett vaccin som gör att människor slipper andra sjukdomar.
Man tar här in en tredje individ och tar DNA från den. Hela 0,2% av barnet kommer därför vara från en tredje part som inte räknas som biologisk förälder.

Etiskt rätt?
Absolut, om någon frågar mig.
Tycker man detta är fel bör man även vara emot organtransplantation och vaccin.
Metoden för att hjälpa här är visserligen svårare, men tanken med resultatet är densamma.

Det finns alltid de som pekar på att det inte är någons rättighet att skaffa barn och visst är det så. Att skaffa barn är inget man måste men å andra sidan så förstår jag dem som vill.
Barn är magiskt och så fantastiskt kul!
Barn är något som alla borde vara nära och känna av, för det ger så mycket glädje.

Så fixa i den genetiska massan?
Bara fixa på.
Finns ingen logik i att spara på ärftliga sjukdomar när vi gör allt för att motverka dem som kommer utifrån. Tänk om forskningen till slut leder till att du kan ta bort en gen som startar cancer!?
Då hade ingen klagat.