fredag 4 maj 2018

Badvakter - inte barnvakter.

Skrämmande läsning men inte förvånande.
Respekten för vatten är inte medfödd utan måste läras in och som liten var jag oerhört rädd. Vatten kan innebära en livsfara och bara tanken på att det skulle kunna hända något är skrämmande.
svt.se

Artikeln handlar om en incident där en yngre flicka höll på att drunkna två gånger under loppet av en halvtimme. Jag vet inte vilka dessa föräldrar är men är väldigt övertygad om att de inte är bra föräldrar och med risk för att nu trampa många på tårna och generalisera starkt så kommer mina teorier:

  • De sista åren har det blivit katastrof då människor födda i andra länder inte har något risktänk kring vatten och drunknat. Statistiken är väldigt tydlig i detta.
  • De som ständigt måste hålla sig ajour i sociala medier är inte närvarande. De ska ju lägga ut en bild på sitt fantastiska badlandsbesök och har inte tid med sina barn!
  • Detta gäller min generation och den precis under före alla andra. Många yngre än mig har inte så pass gamla barn att de går på badhuset och de äldre har många gånger inte mobilen fastklistrad i handen.
Ska vi på badhuset läggs mobilen bort.
Barnen lämnas inte en enda gång, i ett enda ögonblick, obevakade.
Skulle det hända dem något så kommer det i vart fall inte vara på grund av att vi har varit ouppmärksamma. Jag har knappt telefonen på mig i vanliga fall och skulle inte ha det i badhuset. Den finns om möjligt med för att ta någon bild.

Då artikeln berättar att familjen hade argumenterat emot att de inte fick vara kvar så är det antingen en svenskfödd besserwisserfamilj eller en familj som inte är född i Sverige. De flesta svenskar argumenterar inte emot utan knyter näven i fickan och går.
Min gissning är klar då jag av egen erfarenhet stött på en av dessa kategorier rätt ofta.

I somras stod det samma artiklar om Barnens gård i Karlskrona.
Föräldrarna lämnade sina barn att springa vind för våg och detta är återkommande när jag varit utomlands. Respekten för vattnet finns inte trots att man inte kan simma.
Föräldrarna tror att någon annan alltid ska hjälpa deras barn.

Ett enda tillbud av något slag, på grund av att föräldrarna inte varit där, borde innebära en direkt anmälan till socialtjänsten för misskötsel.
Att kolla sina barn runt vatten borde vara lika logiskt som att man inte låter knivar ligga framme. Informationen om anmälningarna borde dessutom klargöras på betydligt fler språk än det svenska.

Att badvakterna inte är barnvakter, det måste framgå på alla sätt det kan gå.


https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/badpersonal-slar-larm-efter-drunkningstillbud