söndag 11 november 2018

En olik syn.

De rika kommunerna lämpar av nyanlända till landet.
Gå in på artikeln nederst och lyssna på hur man tänker.
Hur man pratar om människor.
Inga öppna hjärtan här inte.
svt.se

För några år sedan var denna debatten totalt tabu. Det gick inte att prata om detta alls.
I artikeln diskuterar man de nyanländas situation fram och tillbaka och exempelvis Täby säger att de inte kan hjälpa att människor väljer att flytta från dem då de har bostadsbrist.
En av kommunerna dit många nyanlända flyttar menar att deras försörjningsstöd blir mycket högre och att detta borde jämnas ut över Sverige.

Täby har inga bostäder - men de hade fram tills etableringsersättningen inte längre gällde.
De nyanlända bodde alltså i en bostad, men när kommunen inte längre fick betalt för att ha dem där så fick de inte bo kvar.
Min kommun har också brist på bostäder.
Vi är ingen storstadsregion eller lyxort.
Vi är en mindre kommun med ungefär 17 000 invånare.
Vi vill locka hit människor men gör det med tomter för nybyggnation.

Nyanlända som inte har ett arbete kommer landa i försörjningsstöd vilket blir en kostnad för kommunen. Etableringsstödet är en kostnad för alla skattebetalare i Sverige.
Allt handlar alltså om pengar, inte om hur man integrerar bäst för all logik, enligt mig, är att de nyanlända ska få bo kvar där de har bott i två år om det är så att de uppfyller krav.
Sätt krav på språkkunskaper.
Kvinnan i inslaget är oerhört duktig på svenska.
Sätt krav på utbildning och sedan arbete.
Vi kommer inte komma någonstans utan krav.

Självklart måste det vara så att om de inte uppfyller kraven, så ska de inte heller få bo kvar och här tycker jag att det ska bli tuffare. Tvinga in människor i det som är "rätt".
Gå i skolan, studera eller arbeta.
Ta lån som alla andra som behöver studera och tillåt bara dem med uppehållstillstånd att göra det så vet man att pengarna kommer stanna här.

De människor som är i Sverige och har fått uppehållstillstånd måste integreras och det görs lättast genom att man kan språket för att sedan kunna bo på ett ställe där språket är tvunget att användas. Kommunicerar gör du lättast i sammanhang där du känner dig trygg, varpå jag tänker att människor ska få bo kvar där de redan har befunnit sig i några år. Det ökar incitamentet för kommunen att verkligen få ut dessa människor i arbete.
Så tänker jag.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/anklagelsen-rika-storstadskommuner-lampar-over-nyanlanda-pa-landsortskommuner