torsdag 13 oktober 2016

Religion i vägen?

För mig är det självklart. Kan jag hjälpa någon annan så gör jag det. Jag gick på mellanstadiet när jag gick med i donationsregistret och hade färdiga papper hemma om att varenda liten del som kunde behövas på min kropp får plockas. Det är nämligen i mina ögon en kropp.

I Sverige måste man anmäla sig till donationsregistret. Det betyder att om en person inte har anmält sig dit men skulle förolyckas måste släkten tillfrågas. Vet de inte vad personen i fråga ville kan de säga nej eller går tiden så pass att det blir för sent att göra någonting. Enligt mig är detta idiotiskt och min uppfattning är att en stor del av att det ser ut såhär är alla de religiösa människor där ute.

Det finns allt för många, jag vet att jag låter hycklande men jag anser det vara egoistiskt att vara religiös i dessa frågor, som tror att kroppen måste begravas "hel". Alla organ måste vara kvar i kroppen av någon anledning. De kanske tror att kroppen ska användas fler gånger, komma till paradiset eller ja, jag vet inte. För mig låter det helt fel.

De flesta människor i Sverige är positiva till att donera sina organ och min förhoppning är att vi ska vända registret till alla sjuka människors fördel. Jag vill att alla som blir svenska medborgare per automatik går med i donationsregistret och att de som inte vill vara med istället får gå in på deras hemsida, ringa eller skriva brev och avregistrera sig från listan.
Detta hade garanterat minskat köerna för de människor som är i behov av organ.

Jag vill även passa på att slå ett slag för Tobiasregistret som är ett benmärgsregister. I en perfekt värld hade även detta register varit obligatoriskt. Detta register samkör sina listor med hela världen och ger människor med vissa sjukdomar, exempelvis vissa former av cancer, en chans till ett nytt liv.

Tyvärr är de flesta människor lata i dessa frågor. De vill nämligen gärna vara med och de vill med all sannolikhet få hjälp om de skulle behöva det men det är för jobbigt att gå in och anmäla sig.
Det kanske är din tur att få tummen ur idag?

https://www.socialstyrelsen.se/donationsregistret/anmalan
http://www.tobiasregistret.se/bli-givare/

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/nytt-organutbyte-kan-radda-fler-liv