torsdag 18 februari 2021

För barnets rätt i media.

Frankrike inför nu en lag som stoppar influencers från att tjäna pengar på sina barn. Jag håller inte alltid med detta land men känner att detta är helt ok och något som vi mycket väl kunde infört i Sverige.
Mer än en gång har jag kommenterat vad som kommer hända när barn blir vuxna och inser att hela deras liv är offentligt och något som alla kan betrakta.
De får aldrig valet att inte vara en offentlig person.

Jag förstår att det finns olika sorters människor och inser att jag är den udda i detta.
Mina barn finns inte med på bilder någonstans.
Jag tycker inte att de ska finnas på bild för de ska själv göra det valet den dagen de vill det.
Extremt på det hållet kanske, men något jag anser vara rätt.
Ser jag mig omkring är det dock ovanligt för de flesta lägger ut bilder på sina barn, vilket jag iofs inte har något emot. De som gör det i kommersiella syften är dock inte lika många och det tackar jag för.
Jag tror inte det är bra för barnen.

Antalet barn som finns på exempelvis youtube är mängder och spridningen är oerhörd.
Den lag som Frankrike nu inför betyder inte att det förbjuds, utan att det måste lagföras för om barnet är med och är en del av anledningen till publiciteten, då ska även barnet få betalt för sitt deltagande.
Alla inkomster till en familj gynnar även barnet, men om de under hela sitt liv ska få leva med besluten föräldern har tagit med att offentliggöra dem, så måste det också synas i barnets framtid.

Frankrike hänvisar till att lagarna måste följa utvecklingen och det ska bli intressant att följa vilka andra länder som tar efter detta.
För något år sedan var det någon av alla vloggar som uppmärksammades för att de hade så mycket träffar varpå de uttryckte det som att det var trevligt att så många föräldrar satt med sina barn och såg deras inlägg. Jag tror få föräldrar sitter med sina barn och tittar, utan det är barnen själv som gör det och reklamen som de pumpas med är massiv.

När människor inte har någon hejd och tar beslut över individer som visserligen är deras, men som faktiskt är egna personer, så håller jag med Frankrike. Jag hoppas att detta ses över även i Sverige.