tisdag 2 februari 2021

Som ett ljus i mörkret?

Äntligen!
En svensk har äntligen löst mysteriet som skedde både i Anarisfjället och i Djatlovpasset.. Eller?
Det är det där med att försöka sig på något för någonstans så är det så att överlevaren berättar historien.
SVT berättar att en svensk nu har löst mysteriet.
Jag har inte sett programmet men hörde 2019 en podd som förklarade vad som hade hänt i båda fallen och vad jag förstår så har detta program inte kommit fram till något nytt.
Vem är det då som har hittat lösningen?

Anarisolyckan skedde 1978 vilket gör att jag inte minns den.
Som nörd så har jag dock både läst och lyssnat en hel del på det och svaret med fallvindar lät logisk. Åtta personer frös ihjäl då de överraskades av väldigt dåligt väder.
"Mysteriet" har varit varför de inte har klätt på sig eller försökt ta sig därifrån, men jag minns sedan jag gick på högstadiet att förklaringen till att människor klär av sig nakna när de börjar förfrysa är att kroppen reagerar så. Inget märkligt egentligen. Kroppen ser till att de vitala delarna får blod varpå delar som börjar förfrysa plötsligt känns varma.

Samma sak hände vid Djatlovpasset i Ryssland 1959 men där dog nio personer.
45 minusgrader och kraftiga fallvindar är dock förklaringen även där, vilket inte är så märkligt.
Det förklarar även varför nakna fotspår hittades i snön och hur kroppsdelar kunde gå sönder. Frys något tillräckligt mycket och tappa det på något hårt så kan man räkna ut vad som händer.
Är jag då en expert?
Nej, absolut inte.
Jag kan dock inte förstå varför ett svenskt program med svenska nyheter ska förklara det som om vi har löst mysterium som fanns i andra statliga program med samma förklaring för två år sedan. 
Att den ryska utredningen nu har kommit fram till vad som anses vara lösningen gör att en svensk man ska göra samma sak och sedan få ett program för det.

För är vi i Sverige så mycket bättre?
Många gånger verkar vi tro det.
Inom alla områden dessutom.
SÅ pass bra att vi åker till Ryssland för svenska skattemedel, troligtvis då programmet köpts av SVT, och gör ett program om detta. Varför inte försöka samarbeta istället!?
Det pratas så mycket om miljö och tänk kring detta men det är ok att resa iväg för att göra ett program om något som redan är löst.
Vill man se frysta döda kroppar kan man resa till Mount Everest och ta en tripp uppåt.
Jag hoppas dock att man gör det för sina egna pengar och inte för skattebetalarnas.